Насловна Политика ФБИ оборио „хакерску пијацу“ – ухапшено троје Срба

ФБИ оборио „хакерску пијацу“ – ухапшено троје Срба

0
ПОДИЈЕЛИ

Министарство правде САД у сарадњи са ФБИ оборило је онлајн „криминалну пијацу“ на којој се трговало украденим подацима. У акцији ухапшено и троје Срба.

437290_hakeri-rojters_f

Како се наводи у саопштењу Министарства унутрашњих послова припадници Службе за борбу против организованог криминала ухапсили су Н. Ц. (23) из Београда, Н. Ж. (37) из Крушевца и С. М. (36) из Ужица у вишегодишњој међународној полицијској акцији „Shrouded Horizon“.

Они се терете да су чланови неколико криминалних интернет форума у којима су били једни од администратора за пробијање безбедносних система банака, крађу електронских података са платних картица, креирања анонимних комуникација на интернету и прављења и уношења рачунарских вируса у рачунарске системе и мреже.

Како се наводи они су на тај начин прибавили имовинску корист у до сада утврђеном износу већу од осам милиона динара тако што су на продајним местима у Београду, куповали скупоцену техничку и другу луксузну робу, а затим је продавали на црном тржишту за готовински новац.

Предмет је попримио интернационални карактер након што је ФБИ обавестио представнике полицијских служби земаља чији су осумњичени грађани чланови интернет форума под називима www.darkode.com.

Осим украдених података на Даркоде сајту могли су се купити софтвери и други продукти који могу да украду информације из компјутера и мобилних телефона, наводе америчке власти.

Према њиховим речима, истрага која је трајала 18 месеци обухватала је око 70 наводних сајберкриминалаца из САД, као и 19 из других земаља мађу којима су и хакери из Србије, Македоније, БиХ и Хрватске. Званичници САД су након тога истакли да у свим земљама из којих хакери долазе има и жртава њихових акција.

Тајни сајт на који су су могли да уђу само чланови био је највећи сајт те врсте на енглеском језику док ФБИ није добио судску дозволу да га обори, наводе истражитељи.

Уништили смо сајбер гнездо криминалних хакера за које су многи веровали да је немогуће оборити„, наводи тужилац САД Дејвид Хиктон.

Према његовим речима, против 12 људи у САД подигнуте су оптужнице.

За њих се наводи да су 2007. године створили Даркоде „како би окупили најталентованије хакере и сајберкриминалце на интернету„, истиче се у документима суда.

Број жртава и њихови губици се не могу израчунати, процењује се да је реч милијардама долара.

Роб Вајнврајт из Еуропола је истакао да је обарање Даркода значајно омело „подземну економију„, као и да је то подсетник да приватни форуми нису уточиште за криминалце.

Међу оптуженима налази се и један 18-годишњак из Енглеске који се сумњичи да је наводоно одговоран за хаковање мреже „Сони плејстејшна“ и „Xбоx-а“.

Осумњичени су хакери из Велике Британије, Босне и Херцеговине, Бразила, Канаде, Колумбије, Костарике, Хрватске, Кипра, Данске, Финске, Немачке, Израела, Латвије, Македоније, Нигерије. Румуније, Србије и Шведске.

Подсећамо, овој акцији претходила је оперативна акција Службе за борбу против организованог криминала и Тужилаштва за борбу против организованог криминала „Амекс“, у којој је 10. јула ове године ухапшено 11 особа, међу којима је био и Н. Ц.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here