Насловна Политика Фарса се наставља: Ништа од пресуде за Операцију „Луксембург“, поступак иде изнова

Фарса се наставља: Ништа од пресуде за Операцију „Луксембург“, поступак иде изнова

5
ПОДИЈЕЛИ

Пресуда новинару Миленку Мишку Јовановићу, предсједнику ОО Нове српске демократије Богићу Белом Митровићу и члану ГО исте странке Итани Главановић, које активисткиња Демократске партије социјалиста (ДПС) Ресмија Мемић терети за „неовлашћено испитивање, снимање и задирање у њен лични живот“ (16. октобра, на дан парламентарних избора прошле године) – није донијета, иако је њено изрицање било заказано за данас у 14. часова.

Наиме, како је порталу ИН4С саопштено из суда, поступајући судија, Тамара Спасојевић, одлучила је да преотвори поступак, на начин што ће се и непосредно појавити на мјесту гдје је настао видео запис, односно у просторије Нове српске демократије (које су тик уз канцеларију барског ДПС-а, прим. ред. ИН4С). Ново рочиште заказано је за 9. новембар у 11.30 часова.

Окривљени Јовановић, Митровић и Главановићева, саопштили су да су изненађени оваквом одлуком, и то, како су саопштили, нарочито након јавно обзнањеног датума изрицања пресуде.

„Очекивали смо данас да буде донијета једина могућа пресуда – да смо ослобођени небулозних оптужби проистеклих из бијеса функционера и активиста ДПС-а које смо затекли у масовној куповини гласова, односно живих људи, тог 16. октобра 2016. године. Међутим, наш адвокат Драгутин Дуротовић нам је пренио информацију да га судија Спасојевић обавијестила како је донијела рјешење да преотвори поступак, чиме смо затечени, и прилично сумњичави у крајњи циљ таквог поступка“ – навели су окривљени Јовановић, Митровић и Главановићева.

Они су подсјетили да је поступак најприје започела судија Александра Лековић, која је усред трајања истог поднијела оставку на мјесто судије барског Основног суда. У неколико наврата, навели су они, тужиља Мемић, која живи у Њемачкој, није долазила на суђење које је сама инцирала.

Иначе, Мемић је једна од “јунакиња” документарног филма “Операција Луксембург”, који је ексклузивно објавио портал ИН4С.

Она је у тужби навела да је спорни видео снимак на коме се она налази „показан трећим лицима и објављен на Јутјубу“, те да је „био злоупотребљен и може се и даље употребљавати у било које сврхе без сагласности тужиље“.

Пред судијом Тамаром Спасојевић, Јовановић, Митровић и Главановић су одбацили наводе из тужбе, поновивши да нису урадили ништа незаконито.

Богић Бели Митровић је током поступка да је он „најугроженији у овом поступку“ зато што је подносилац тужбе „правила селфи са мном који је обишао Њемачку“, додајући да је од те госпође информисан да је на гласање у Бар „дошла по препоруци предсједника Општине Бијело Поље“.

Главановић је казала да никога није снимала, а приватна тужиља Мемић је пред судом нагласила да није видјела ко ју је снимао и фотографисао, наводећи да је разговор са окривљеним Јовановићем и Митровићем био веома љубазан и пријатан, „али није очекивала да ће осванути на Јутјубу“. Она је саопштила да је активисткиња и члан ДПС-а у Бијелом Пољу, али и да је хтјела да се на дан избора 16.октобра учлани у ДПС Бара, због чега је након што је обавила гласачко право дошла у зграду у којој су смјештене политичке партије, “али је на вратима ДПС-а сачекао човјек који ју је усмјерио у просторије ДФ-а, при чему она у том тренутку није знала да се ради о канцеларији друге странке”.

Новинар Јовановић је више пута у судници поновио да је био ангажован ак ПР ДФ-а током парламентарних избора, а на сам дан избора разговарао је са људима који су из иностранства дошли да гласају за ДПС, и видио како траже канцеларије ДПС са намјером да им та партија исплати новац за гласање.
„Купљени гласачи ДПС-а су углавном завршавали у канцеларији ДФ односно Нове српске демократије, јер је она непосредно уз канцеларију ДПС-а. Сматрао сам да је моја професионална, морална и људска обавеза да обавијестим јавност шта се дешава, јер ми је јављено да се од раних јутарњих сати масовно купују гласови у корист ДПС, те да је већ сачињено неколико десетина видео-прилога којима се то доказује. Челници ДФ су ми омогућили да извјештавам из њихових канцеларија, а током дана, што сам затекао, заиста је била масовна куповина гласова у корист ДПС, што су млади активисти ДФ потпуно отворено, не скривајући се, снимали својим мобилним телефонима и таблетима“, казао је Јовановић. Он је објаснио да су многи од гласача пристиглих из иностранства грешком улазили у просторије ДФ, мислећи да се ради о ДПС-у, и то да би подигли новац који им је обећан.
„Дао сам себи за право да се представим као да сам из ДПС, да бих тако добио потпунију информацију од гласача ради извјештавања, и то ми је пошло за руком“, додао је Јовановић, нагласивши да је „Операција Луксембург“ филм на који је најпоноснији у својој осамнаестогодишњој новинарској каријери, те да за тај истраживачки подухват очекује награду новинарских асоцијација и организација које се баве заштитом и промоцијом људских права. „Морам да кажем да је тај пројекат круна моје новинарске каријере“, истакао је Јовановић у суду.

Он је појаснио да је снимке послао поталу „ИН4С“ за који пише, те да су они објављени у документарцу који је име „Операција Луксембург“ добио „јер су ови гласачи углавном из Западне Европе долазили да гласају за ДПС, и највише купљених људи дошло је из Луксембурга“.

Јовановић је подвукао да је лично поднио пријаву Специјалном државном тужиоцу који је покренуо истражни поступак у којем је испитано више лица. „Извиђај је у току и обухваћена је и приватна тужиља у овом поступку“, рекао је Јовановић, истичући да Мемић спада у групу од 51 снимљеног гласача из иностранства који су се задесили у канцеларији ДФ 16. октобра 2016. Јовановић је рекао и да је ријеч о лакрдијашком процесу.

Главановић: Политичка позадина одлагања окончања поступка

Окривљења Итана Главановић је казала за наш портал да је иза одлуке о новом отварању поступка који је 4. октобра окончан, очигледна политичка позадина.

„Ако је и лаицима јасно да нас је активисткиња и доказани плаћеник ДПС-а из Њемачке неосновано оптужила, и да је овдје једино могуће донијети ослобађајућу пресуду у односу на Јовановића, Митровића и мене, онда оваква напрасна одлука суда да се изнова било шта утврђује, упућује на озбиљне сумње“ – казала је Главановић.

Она је изразила бојазан да извршна власт, односно ДПС као носилац те власти, овдје врши озбиљан притисак на суд у Бару, како би се на неки начин, зарад утиска јавности, овај поступак увезао са фарсом „државни удар“, односно суђењем против лидера ДФ-а и држављана Србије у Вишем суду у Подгорици.

„Овдје се, слободна сам да устврдим, ради о „нечијем“ голом страху да саопшти ослобађајућу пресуду, јер ће она у јавности бити схваћена као фелики тријумф Демократског фронта, политичког савеза који је једина права пријетња за власт Мила Ђукановића и Душка Марковића, а чији челни људи и функционери се брутално прогањају и покушавају се представити рушилачким фактором и непријатељем Црне Горе“- додала је Главановић.

Митровић: Датум пресуде темпирају сходно развоју догађаја на суђењу за „државни удар“

И за Богића Белог Митровића је, како каже, у најмању руку, одлука о преотварању процеса у барском суду – чудна. Негдје закључујем да се ништа не дешава случајно, и апелујем на суд да не потпада под очигледан притисак ДПС-а.

„Овај, наизглед обичан поступак, никако није требало претварати у фарсу, али ДПС, који је инструисао своју активисткињу да покерене све ово, суочен са поразом своје срамне политике, не преза од било чега, па, ево, изгледа, ни од притисака на суд. Све указује да ће датум пресуде чије изрицање је било заказано за данас, сачекати даљи развој догађаја за аферу „државни удар“ – казао је Митровић, наводећи да би све осим ослобађајуће пресуде била класична политичка пресуда.

ПОДИЈЕЛИ

5 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Auuuuuuuu. Bruke. Ovo je kolektivno ludilo na nivou sudstva. Hoce li se ova smijurija nazvati sudjenje „Kod Tamare“. Ova je zeznula Suzanu…

 2. 0
  0

  Све усклађују како им ДПС диктира, заједно са АНБ-ом. Ништа овдје не треба да чуди. Фашизам на дјелу, ово троје су Срби, зато им се суди, и тачка. А разоткрили толико тога.

 3. 0
  0

  Напред Србадијо Барска, ако Бог да после пресуде да окренемо једно прасе и на Тополици.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here