Насловна Политика Ко отима српску имовину на Црногорском приморју?

Ко отима српску имовину на Црногорском приморју?

6
ПОДИЈЕЛИ

gvozdenovic-krije-nekretnine-slika-3981

Више правних лица из Бара, Подгорице и Београда покренуће ових дана пред црногорским Врховним државним тужилаштвом и истражним органима у Србији иницијативу за преиспитивање сумњивих приватизација имовине српских предузећа у Црној Гори.

 • Атрактивне некретнине српских фирми на најексклузивнијим локацијама на Црногорском приморју прешле су незаконито у власништво људи који су у најближим родбинским и партијским односима са врхом ДПС-а, а примјер су одмаралишта „Вила Гордана“ и „Партизански пут“ у Сутомору, у којима су била смјештена расељена лица са Космета – указује се у тексту иницијативе у који је ИН4С имао увид, уз навођење да је власник првог објекта постао Божидар Гвозденовић брат од стрица министра одрживог развоја и туризма Бранимира Гвозденовића, а другог Горан Пајковић, за кога се каже „да је свемогући инвеститор и дивљи градитељ  иза чијих послова стоје људи из врха његовог ДПС-а, међу којима и министар Гвозденовић.

Три мјесеца након што је раскинута приватизација комбината „Агробачка“ у Бачу откривено је да је бивши већински власник некретнине Миле Јерковић продао „Вилу Гордана“ у Сутомору, која је, уз „Агробачку“, имала још осам сувласника. Сувласници овог објекта инсистирају на томе да се утврди како је вила продата и да се оспори купопродајни уговор.

„Агробачка“ је била сувласник са 24 одсто, а пошто је то највећи удио, вила је на њу била укњижена. Након раскида приватизације договарали смо се са осталим сувласницима да вилу продамо. Међутим, прије извјесног времена смо сазнали да је то Јерковић учинио без ичијег знања – кажу  заступници Акцијског фонда у „Агробачкој“.

Сувласници „Виле Гордана“ су са по 20 одсто Фабрика шећера „Југозападна Бачка“ у Бачу и АД „Житопродукт“ из Бачке Паланке, а са по десет одсто пољопривредна предузећа „Јединство“ из Гајдобре и „Лабудњача“ из Вајске. Са по три одсто у куповини виле на Црногорском приморју учествовали су ЗЗ „Селенча“ из истоименог мјеста, металска фабрика „Арма“ из Бача и СО Бач, а са седам одсто Општинско вијеће Савеза самосталних синдиката у Бачу.

vila gordana

 • Према документацији која нам је достављена вилу је купио 24-годишњи Божидар Гвозденовић из Бара од 22-годишње Сање Самарџић, која је очито била маска за Гвозденовићеву куповину објекта. Она је вилу наводно купила од Милета Јерковића, који је од 2007. године, кад је преузео „Агробачку“, упорно одбијао предлоге сувласника да се објекат заједнички прода – истичу у Општинском вијећу ССС у Бачу.

У вези са куповином одмаралишта „Партизански пут“ у Сутомору, у иницијативи се наводи како постоје озбиљне индиције да је поменути Пајковић у дилу са стечајном управницом фирме из Београда, преко својих веза намјестио лицитацију атрактивне некретнине уз магистралу Бар-Петровац, и то тако што су прве два покушаја судске продаје пропала, да би се он на трећем појавио као „спаситељ“ и за мали новац добио објекат са тридесетак апартмана и 64 ара земљишта.

У иницијативи се тражи и да се испита како је „за смијешне паре у корист тајкуна из ДПС-а отуђена имовина Беобанке и Беотехне“ на самој сутоморској обали, и каква је ту била улога стечајних управа тих фирми и актуелног нелегалног власника“.

Како ИН4С сазнаје, и другим српским некретнинама у Сутомору, на најексклузивнијим локацијама, као што су одмаралишта ,,Путеви Зајечар”, објекат СДК Пирот, Електро-Врање, ,,Црвенка”, хотел ,,Златибор” у Хај Нехају, Феријални Савез КиМ, ,,Полетарац”…, пријети сумњива приватизација, или ће због високих пореза бити продате испод цијене.

6 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Истине ради, брат Брана Гвозденовић кога помињете, мали Божо, забављао се са ћерком Милета Јерковића, и ту се родила ова мућка са одмаралиштем које вриједи објективно пола милиона евра, а он га купио за пет пута мање пара. Подршка за борбу против мафије коју водите.

 2. 0
  0

  Ovdje bi na djelu trebalo da se pokazu i ambasador Bingulac i Privredna komora Srbije u Podgorici. Taj Rasovic koji vodi PKS u CG ćuti kao da je i on dio mafijaskog kola.

 3. 0
  0

  Иза тог Пајковића стоји Душко Марковић, сива еминенција мафије у Црној Гори.

 4. 0
  0

  A tek kako su otimali i otimaju imovinu privatnih lica porijeklom iz Crne, a nalaze se u Srbiji ili negdje drugdje?
  Sve je isplanirano u najuzem rukovodstvu mafijaskog rezima. S tudjom imovinom raspolazu i zmure na kriminal oko otimacine, a za to imaju podrsku tih lopova i secikesa. Sve ce im ostati pusto, kao sto to obicno biva.
  Vrzino kolo lopova, ubica i svakojakog olosa.
  Zatrli su vitesku Crnu Goru. To je neoprostivo.

 5. 0
  0

  Nema razlike od Crne do Srbije,sve su to ista braca kad je novac u pitanje tu svadje nema ,sve je to ista bagra,isti im je cilj jer im je isti i tata-Tito.
  Privatizacija Srbijanskih preduzeca je uvjek dogovarana u uzim krugovima,tu se nije gledalo na nacionalnost iako je nema ,tu se gledalo samo na pljacku.
  niko nije vrsio pritisak na Voislava Seselja kada je bio vlast u Zemunu da proda dio obale kod strae Racice pa je prodao,sada je to izdato kazu nekim iz Jordana,koliko sam ja ljetos vidio to su Jevreji ,mozda je firma registrovana u Jordanu.
  Dakle ne treba da se cudimo kad jedno jutro povise kokoske osvane zastava USA i vidimo marince da cuvaju obalu,,mi smo prodani kao volovi na pazar,ali jedno je ipak pozitivno ko god nas je kupio nije se usrecio koliko god im se cini da jeste,da li ce postepeno poceti otkupljivati i sve privatno imanje i pomalo mijenjati stukturu stanovnista nije iskljuceno,ceka nas sudbina Palestine,jedino sto se moramo vec dogovoriti ko ce biti nas Arfat,da li oni sa Konika ili neko sa Troice povise Kotora ,ako ih tamo vise ima.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here