Насловна Друштво Фалсификовани транскрипти о „државном удару“: Разговарали са једног истог броја

Фалсификовани транскрипти о „државном удару“: Разговарали са једног истог броја

18
ПОДИЈЕЛИ

Осумњичени за планирање државног удара, који су били под мјерама тајног надзора полиције међусобно су разговарали са једног истог броја, што наводи на сумњу да би се могло радити о фалсификовању и подметању доказа, пише дневни лист Дан.

У документима до којих је Дан дошао види се да су двојица осумњичених прислушкивани док наводно планирају крвопролиће у Црној Гори, и то тако што је позив са броја 447839110139 упућен на исти тај број 447839110139.

Лист истиче да се ради о наводним разговорима Александра Синђелића и Мирка Велимировића, који су се у међувремену нагодили са тужилаштвом и постали кључни свједоци у овом случају (Велимировић је са тужилаштвом склопио споразум о признању кривице, а Синђелић је добио статус свједока сарадника).

Осим што је технички немогуће да два лица у исто вријеме међусобно разговарају са истог броја телефона, додатну сумњу побуђује чињеница да су разговори Велимировића и Синђелића са једног истог броја снимљени само када су говорили о конкретним детаљима упада у Скупштину и хапшењу Мила Ђукановића, истиче се у тексту Дана и додаје да се не ради о штампарској грешци јер је у сваком од три документа у дијелу који се односи на разговоре Синђелића и Велимировића на поменуте теме наведен исти број телефона и за одлазне и за долазне позиве, а та грешка се не понавља када су у питању други разговори обухваћени овим транскриптима.

Разговор означен као отворена веза

Лист подсјећа да су разговори снимани 15. октобра 2016. године, дан уочи одржавања избора у Црној Гори.

Први разговор између двојице осумњичених који се у документу воде као Н. Н. лица снимљен је у 17 часова, 26 минута и 55 секунди и трајао је око шест минута, до 17 сати, 32 минута и 34 секунде, када се прекида снимање.

Разговор је означен као отворена веза, а и одлазни и долазни позив су са истог броја, што је више него чудно ако се зна да је то, осим са техничког аспекта, неизводљиво и с обзиром на то да се у то вријеме, по подацима из истраге, Синђелић налазио у Србији, а Велимировић у Подгорици, пише дневни лист Дан.

Други разговор вођен је истог дана у 20 часова, 29 минута и 51 секунд и трајао је непуна два минута, а и ту се понавља ситуација са истим долазним и одлазним бројем.

Трећи разговор такође је обављен ноћ уочи избора, у 21 час, 40 минута и 20 секунди и трајао је око осам минута, до 21 час, 48 минута и 53 секунде, када је завршено снимање.

Четврти транскрпит, који показује да се не ради о омашкама у претходна три документа, доноси разговор између Мирка Велимировића и непознате особе са руским акцентом, о чему је касније Велимировић говорио у истрази. У мјерама тајног надзора у том случају нема никаве грешке и све је логично и исправно са аспекта истражних радњи. Разговор из четвртог транскрипта који је Дан објавио, с обзиром на то да је са података у међувремену скинута ознака тајности, одвија се са два различита броја 44 7839133786 и 447839110139. Занимљиво је да је тај разговор потпуно баналан. За разлику од три претходна сумњива транскрипта, гдје су међусобни разговори вођени са истог броја, а у којима се помиње наводно хапшење Ђукановића и упад у Скупштину, у четвртом се не помиње ништа везано за државни удар.

У том разговору се помињу извјесни Рус и ракија, без конкретних детаља који би могли користити у истрази, за разлику од три претходна транскрипта за које постоји могућност да су фалсификовани. Дакле, само у том спорном разговору између Синђелића и Велимировића, иначе свједока тужилаштва, помињу се детаљи о наводном државном удару.

У свему је најинтересантније да тужилаштво и полиција комплетну истрагу о овом случају темеље управо на тим транскриптима.

Саша Синђелић
Саша Синђелић

Након што је под јавности непознатим околностима из Србије стигао у Црну Гору, Александар Синђелић, један од осумњичених за организацију наводних терористичких напада у Подгорици, добио је статус свједока сарадника и комплетан предмет је базиран на његовим тврдњама. Он је добио статус свједока сарадника иако је степен поузданости његовог исказа дискутабилан, будући да се ради се о особи са криминалном прошлошћу. Тај статус Синђелићу је на захтјев тужилаштва омогућио Виши суд у Подгорици, који је закључио да он својим свједочењем може знатно допринијети доказивању кривичних дјела и помоћи у откривању и доказивању других кривичних дјела за која се основано сумња да их је вршила криминална група. Наоснову Синђелићевог исказа, који је тужилаштву дао из трећег пута, сачињена је и нова наредба о измјени и проширењу истраге.

mirko-velimirovic-paja

Контрадикторни искази

Мирко Велимировић Паја и Александар Синђелић су и током истраге давали контрадикторне исказе, што додатно подгријава сумњу у комплетан процес, наводи Дан.

У исказу датом 18. октобра Велимировић није помињао да је оружје наводно раставио и бацио или уништио на било који начин. Он је 18. октобра и 5. децембра у судници Вишег суда испричао двије различите верзије о набавци оружја које је, наводно, требало да буде употријебљено 16. октобра у Подгорици. Као што се види из записника о саслушању 18. октобра, који је у посједу Дана, Велимировић је испричао да је фотографисао оружје које је унапријед припремљено у Црној Гори и послао фотографију Синђелићу. Он у том исказу не помиње да је оружје по налогу тужиоца раставио и бацио у језеро, као што је тврдио у исказу који је 5. децембра дао у Вишем суду.

dan-logo

18 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Opozicija treba da forira tim od domacih i stranih advokata i tuzi drzavu zbog svega ovoga sto je radila u ovom slùcaju. Na taj nacin sigurno ce se doci do odgovora na sva pitanja.

 2. 0
  0

  Kad Dan u nešto sumnja, nema što nego da im se vjeruje. Pod hitno formirati tim advokata da raskrinka ove obmana. Hitno treba formirati i komisiju da ispita malog Rada, da mu ne ostaje jedinica na polugođe.

 3. 0
  0

  Заједништво Србије и Црне Горе још постоји – исти КРИМИНАЛЦИ нам заједно кроје судбину и уништавају животе, а нас раздвојише због лакше САТАНСКЕ МАНИПУЛАЦИЈЕ!

 4. 0
  0

  Čuš Dan , oglasnik KOS-a da nešto istinito obkavi , pa ne sprdajte se sa zdravim razumom !
  Ko više vjeruje lažima koje Dan plasira ?
  Samo da uvaženi g.Katnić isćera slučaj do kraja , da ovu domaći janjičari završe u Spuž , da ne podlegne pritisku stranih udbaških medija , pa ćemo lako šta piše oglasnik KOS-a .

  • 0
   0

   Janjicari su po definiciji domaci. Ali su takodje tudjinske sluge koje su promijenile identitet. U Crnoj Gori Srbi nijesu promijenili identitet, jezik, crkvu. Ne znam jeli ti Milo zbog toga?

   • 0
    0

    E pa o tome ti pričam , jedno se pisati do 97 pa onda drugo , e to je drastična promjena identiteta !
    Zato vas od milja zovemo posrbice !

 5. 0
  0

  dajmo sakupiti koji evro i dati Paji da nam isprica kao je bilo,on je vjeran covjek a drzi rijec mozda dodjemo najlakse do istine koju ne treba traizit,ali za svaki lsucaj Pajo Srbine kazi nam kako si sapsio drzavu montenegro tako ti vjere i nacije nase,spasi i nas Pajo Srbine nas tvrdi!

  • 0
   0

   Tako je Nikola, hvali humora i satire na ovim stranicama, svi su nešto ogorčeni. Čuo sam da će Aco Đukanović donirati onih 10 milona eura (za koje ga stalno prozivate) za izgradnju novog vrtića gdje bude najpotrebniji. Kad bi se zajebavali.

 6. 0
  0

  O cemu mi pricamo kad evo dva mjeseca i vise lekic becic krivokapic rakcevic milic i ostala bratija cute o ovoj smijuriji i cak mislim da boga mole da front optuze za pracke i peckalice.

 7. 0
  0

  Po obicaju Anonimni pravo u sridu!
  Cute!
  Kako to najvise govori koliko smo daleko, od svega pametnog i normalnog, daleko.
  U tuznu ovu zemlju tuznih ljudi, dje su djeca starija od roditelja!
  Pa ona, ta djeca, znaju i ko su i sto su, kako ovi, sto ih Anonimni pobroja, ne znaju – pa prebiru i premisljaju da kojim slucajem ne pogrijese … Da ne zakuce, ko ono mali veliki Rade, jedinicu!
  Nije njima zuriti kako im je zadato gradivo veliki zalogaj. A nastavnik strog, ne oprasta ni najmanju gresku!

 8. 0
  0

  Eto, crnogorska policija i udba je po’fatala Srbe, Ruse, KGB-ovce, unistila im pracke i ostalo naoruzanje velikig kalibra prije nego je i uslo u CG. Samo im nesto ne ide od ruke sa ovim kotorskim klanovima. Nemaju nidje transkripte njihovih razgovora. Mozda Kotorani nisu Srbi, pa nisu bezbjednosno interesantni…

 9. 0
  0

  TUZNI I PRETUZNI KARADAGU!SLUSAMO I GLEDAMO I DIVIMO SE „MALOM RADU“,ZASTO?CINI MI SE DA ZESTOKO ZLOUPOTREBLJAVAMO MLADI NARASTAJ I TO SA OBADVIJE STRANE.NAMJESTO DA SE SUPROSTAVIMO BEZ KALIKULISANJA MI ODRASLI SKOLOVANI NA SVOM JEDINOM ,SAVRSENOM SRPSKOM JEZIKU PROTIV ONIH STO NAM POKUSAVAJU/STRAH ME JE USPJESNO/UZETI SVE ,BAS SVE ,NACIJU,VJERU,IME,JEZIK,PISMO ,PROSLOST ,SADASNJOST I BUDUCNOST ,MI SE DIVIMO“MALOM RADU“.SVOJU SVETU DUZNOST NALAGAMO NA NEJAKA DJECJA LEDJA?UPOR ,POBUNA,SAMO POBUNA PROTIV DAHIJA ,DAHIJA POMOGNUTIM OD STRANE NASIH NAJVECIH NEPRIJATELJA KROZ ISTORIJU,KONVERTITA ,ARBANASA I CROCRNOGORACA.TO ZLO NAM TRUJE PORODICE,ZAVADJA,LAZE,VARA,KRADE,UNESRECUJE MLADE,STARE PRETVARA U SLUGE BOLESNOG REZIMA,SIROMASI NAROD I PRETVARA GA U SPRDNJU I BIJEDU.DOSLI SMO DO DNA I JOS MISLIMO DA MOZE JOS NIZE ,JOS BIJEDNIJE I JADNIJE I PRELAGAMO SVOJU SVETU DUZNOST DA SE DIGNEMO PROTIV SVOJE SOPSTVENE PROPASTI I JOS SVE TO PRELAGAMO NA NEJAKA DJECIJA LEDJA.TO NIKADA NIJE BILO U OVA BRDA ,UVIJEK SU OCEVI I DJEDOVI STALI DA ZASTITE SINOVE I UNUKE,OSIM U OVIM „VUNENIM VREMENIMA“

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here