Насловна Насловна Европски парламентарци демантовали званичну Подгорицу: НАТО није услов за ЕУ

Европски парламентарци демантовали званичну Подгорицу: НАТО није услов за ЕУ

5
ПОДИЈЕЛИ

 ne-u-nato 08

У Европском парламенту јасно је указано да Црна Гора не мора да буде чланица НАТО-а, уколико жели да буде дио Европске уније, чиме је још једном оборена теза званичне Подгорице да је улазак у војни савез предуслов за европске интеграције.

Европски парламент расправљао је јуче о предлогу резолуције о стању у Црној Гори.

Посланик са Кипра Такис Хаџигеоргиу истакао је да нигдје није записано да земље кандидати за ЕУ, морају постати чланице НАТО.

Црна Гора то не мора да учини. Можда требамо даље развијати НАТО, а не тјерати замље да се прикључују том савезу“, рекао је Хаџигеоргиу.

Он је казао да у Европском парламенту не треба да причамо о проширењу НАТО-а, јер нијесу све чланице ЕУ у НАТО-у.

Evropski parlament

Европски посланик из Грчке Никос Андрулакис такође је указао да НАТО не треба повезивати са чланство у ЕУ.

Нијесам сигуран да ли би питање НАТО-а у резолуцији требало помињати“, сматра Андрулакис, додајући да је важније у резолуцији о Црној Гори указати на важност сарадње са Еурополом.

Чак је и извјестилац за Црну Гору Чарлс Танок рекао да је НАТО нема директне везе са питањем европских интеграција.

„Наравно да питање НАТО нема директне везе са чланством у ЕУ. Међутим, има везе са подручјем владавине права. Тако да мислим да помињање НАТО-а у резолуцији не може да штети“, казао је Танок.

Он је поручио да очекује да ће нацрт Резолуције бити усвојен широким консензусом крајем мјесеца.

Због тероризма прислушкују 300 грађана

Тенок је казао да има податак како црногорска обавјештајна служба прати преко 300 држављана Црне Горе, који би могли бити повезани са страним терористичким организацијама.

Тенок, који је извјестилац ЕП за Црну Гору, казао је да званична Подгорица мора да уради више у борби против корупције, ако жели да напредује у процесу преговора са ЕУ.

korupcija

Рекао је да се правосудна реформа наставља, али да независност судства остаје разлог за озбиљну забринутост.

Осим судства, и питање медија представља разлог за забринутост. Треба рећи да се број напада смањује, али их и даље има, и то је неприхватљиво. То води ка аутоцензури у медијима“, навео је Танок.

Ховита брине протест против Тачија

Европски посланик Ричард Ховит је казао да протест против доласка Хашима Тачија у Подгорицу не смије бити занемарен.

Taci-protest-PG-24

„Црна Гора има важну улогу у односима у региону и приступање те земље мора бити сагледано из шире перспективе тог региона. Недавни протест који се одржао у Црној Гори, када је Тачи био у посјети, забрињава и то је нешто што треба да се нађе у овој резолуцији“ рекао је on.

Ховит je члан Прогресивне алијансе социјалиста и демократа у ЕП.

5 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Kakvi su to socijalisti ako im smeta bilo kakav protest, a pogotovo protiv osobe „besprekorne prošlosti“ kakva je Tači? Što onda da očekuje nesretna radnička klasa od takvih „zastupnika“, izlišan je svaki komentar!

 2. 0
  0

  Svako iole informisan znao je da to nije uslov. Druga je stvar što nesrećni, polupismen i tradicijom okovan narod odlučuje, tj prodaje svoje glasove svakome

 3. 0
  0

  Svakim danom je sve jasnije da i pored sve propagande gora nam crna nece uci u nacisticku organizaciju zvanu NATO!! Jedan od glavnih razloga jeste taj sfo NATO ne zeli dalju konfrontaciju sa Rusijom. Jasno je da ruska obavjestajna sluzba moze da izvrsi prevrat u Crnoj Gori uz pomoc kako rusa tako i uz pomoc gradjana koji vole rusiju a nas je u Crnoj Gori preko 90%

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here