Насловна Друштво Европски парламент у Стразбуру ипак гласа о Сребреници

Европски парламент у Стразбуру ипак гласа о Сребреници

1
ПОДИЈЕЛИ

Европски парламент у Стразбуру у четвртак 9. јула гласаће о резолуцији о Сребреници.

potocari

Захтев за доношење резолуције о злочинима у Сребреници стављен је на гласање на почетку пленарног заседања у Стразбуру на захтев АЛДЕ групе и хрватског посланика Ивана Јаковчића.

На заседању парламента у Стразбуру данас је одржана комеморација којом је обележено 20 година од злочина у Сребреници.

Председник Европског парламента Мартин Шулц прочитао је саопштење у име свих парламентараца којим је одата почаст жртвама, такође посланици су са минутом ћутања обележили годишњицу злочина у Сребреници.

„Сећамо се жртва Сребренице, одајемо пошту за 8.000 мушкараца и младића који су систематски убијени у центру Европе пред очима међународне заједнице. Клањамо се пред жртвама“, наводи се у саопштењу председника Европског парламента.

Шулц је изјавио да је злочин у Сребреници најгори ратни злочин који се догодио у Европи после Другог светског рата.

„Међународни суд правде 2007. године коначно је пресудио да се у Сребреници догодио геноцид. Овај стравичан злочин догодио се на територији коју су контролисале УН, које нису биле дорасле овом задатку“, изјавио је Шулц.

Шулц је навео да је Европски парламент с две резолуције обележио злочине у Сребреници. Он је рекао да та европска институција у Стразбуру неће заборавити Сребреницу, као и да помирење није могуће без сећања и признавања злочина.

„Никада нећемо заборавити отровну реторику која је претходила етничком чишћењу на Балкану. Супротставићемо све оне који буде старе демоне и наставићемо да подржавамо све који су за помирење“, рекао је он.

Председник парламента у Стразбуру изјавио је у име свих европосланика да су европска врата отворена свим земљама у којима влада демократија и владавина права, па и земљама Западног Балкана.

На комеморацији у Сребреници Европски парламент представљаће аустријска посланица зелених Улрике Луначек.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Dokle ima i jedne kapi krvi u meni boricu protiv ovih utvara…. Najveci genocid u evropi su bebe koje su ubijene zbog nedostatka kiseonika koji su prouzrokovale evropske sankccije Srbiji

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here