Насловна Политика Европски парламент сјутра о Србији

Европски парламент сјутра о Србији

0
ПОДИЈЕЛИ

zastave-eu-srbije-i-rusije

Спољно-политички комитет Европског парламента сјутра ће расправљати о нацрту резолуције о напретку Србије у европским интеграцијама који је пипремио извјестилац Дејвид Мекалистер.

У нацрту, који је Мекалистер раније објавио, се констатује да је Србија током претходне године знатно напредовала у приближавању ЕУ кроз отварање преговора у придруживању, унутрашње реформе и развоју регионалне сарадње.

У нацрту резолуције се указује да је темељна примена усвојених реформских закона кључни индикатор успеха процеса интеграција и да је неопходан даљи напредак на реформи правосуђа како би штопре била отворена поглавља 23 и 24 прговарачког процеса која се односе на владавину права.

Сем тога, изражава се жаљење што се Србија није придружила санкцијама које је ЕУ увела Русији, уз позив влади да спољнуполитику што прије усклади са европском.

Констатује се и да је у протеклој години дошло до погоршања услова за пуно изражавање слободе мишљења у Србији, уз захтјев да се власнички односи у медијима учине транспарентним.

Када је реч о дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине, Мекалистеров нацрт констатује да је овај процес током прошле године био успорен, због избора у Србији и на Косову, уз позив да се дијалог на високом политичком нивоу што пре настави.

Чланови Спољнополитичког комитета ЕП ће од сјутра подносити амандмане на овај предлог, а финални документ ће послије још једног круга расправе бити усвојен на пленарној сједници ЕП у марту.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here