Насловна Политика Европски парламент осудио хапшење новинара у Турској

Европски парламент осудио хапшење новинара у Турској

0
ПОДИЈЕЛИ

Европски парламент је оценио да је у Турској повећан притисак власти на медије у последњих неколико година и осудио је полицијску акцију у којој су половином децембра ухапшени новинари.

Evropski parlament

У резолуцији усвојеној данас у Стразбуру, европски посланици су изразили забринутост због „успореног процеса примене демократских реформи“ у Турској, посебно због све „мање толеранције власти према критикама у медијима и друштвеним мрежама интернета“.

Турска је у полицијској акцији 14. децембра ухапсила главног уредника високотиражног дневног листа „Заман“ и друге противнике турског председника Ердогана, који су блиски утицајном имаму Фехтулаху Гилену, који је у егзилу у САД.

Међу 27 ухапшених били су полицајци, новинари, телевизијски продуценти и сценаристи. Лишени су слободе под оптужбом да су „користили застрашивање и друге претње“ у намери да насилно преузму власт.

Шефица европске дипломатије Федерика Могерини је тада осудила полицијску акцију, али је Тајип Реџеп Ердоган одговорио да су у Турској „медији најслободнији на свету“ и да Европа треба да „гледа своја посла“.

Европски парламент је позвао турске власти да окончају притисак и застрашивање медија, и указао да је „жалосно што власници медијских кућа, због застрашивања власти, спроводе аутоцензуру“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here