Насловна Политика Европски парламент истражује случај изложбе о Степинцу

Европски парламент истражује случај изложбе о Степинцу

0
ПОДИЈЕЛИ

Aмбасадор Србије при Европској унији Душко Лопандић, упутио је протесно писмо, због изложбе о Алојзију Степинцу, и то председнику Европског парламента Мартину Шулцу, саопштено је за РТС. 

Цео случај ће бити истражен и онда ће се одлучити о евентуалној реакцији, кажу у кабинету Мартина Шулца, додају ћи да су изложбу одобриле надлежне службе Европског парламента и да ће испитати да ли је то учињено по правилима.

Министарство спољних послова Србије протестовало је због изложбе о животу и раду Алојзија Степинца, у организацији хрватске посланице Маријане Петир и Загребачке надбискупије.

Амбасадор Србије при Европској унији Душко Лопандић упутио је протестна писма како председнику Европског парламента Мартину Шулцу, тако и председавајућем Комитета за спољне послове Европског парламента Елмару Броку, председнику групације Европске народне партије (ЕПП) Манфреду Веберу, а о овоме је требало да обавести и известиоца за Републику Србију Дејвида Макалистера и известиоце из сенке и друге посланике ЕП.

Шешељ о „усташкој“ изложби у Бриселу

Лидер СРС Војислав Шешељ изјавио је данас да та странка није изненађена изложбом која је приређена у Европском парламенту о Алојзију Степинцу.

Шешељ је на конференцији за новинаре рекао да Степинац показује праву природу римокатоличке цркве као политичке организације.

СРС ће, како је навео, пошто их изложба не изненађује, наставити свим средствима да „раскринкава усташки карактер и ове и раније хрватске државе“, додајући да је више од 400 свештених лица римокатоличке цркве учествовало у злочинима над Србима у Другом светском рату.

Историчар Јован Тејин, који је члан СРС и аутор књиге о Степинцу, рекао је да Степинац не може да буде светац, будући да никад није зауставио нити осудио масакр над Србима и да је његова улога била веома значајна у стварању НДХ.

Тејин је додао да је Степинац, као црквени службеник, помагао усташки покрет, да никог није лично убио, али су његове поруке народу биле такве да се прикључе усташама и укључе у живот и рад нове државе, после чега је почео један од највећих геноцида.

„Његова невиност у покољу је сумњивог карактера“, рекао је Тејин, јавља Танјуг.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here