Насловна Политика Европски парламент формира комисију за случај „Панама пejперс“

Европски парламент формира комисију за случај „Панама пejперс“

0
ПОДИЈЕЛИ

Европски парламент изгласао је предлог о оснивању истражне комисије која ће се бавити открићима пројекта „Панама паперс”, преноси Мрежа за истраживање криминала и корупције КРИК.

Комисију ће чинити 65 чланова, чији ће задатак бити да у наредних годину дана истраже ли су Европска комисија и државе чланице починиле прекршаје у вези са прањем новца и утајом пореза.

Формирање те комисије предложила је странка Зелених, чија је посланица Ева Џоли рекла да би комисија требало да се усредсреди на истраживање сарадње држава, као и на улогу посредника у финансијском сектору и у адвокатским фирмама.

Из адвокатске канцеларије „Монсак Фонсека” са Панаме, једне од највећих твораца фиктивних фирми, ове године је процурило око 11,5 милиона документа, на основу којих је настао пројекат „Панамски документи”, кога су водили Међународни конзорцијум истраживачких новинара и немачки лист „Зидојче Цајтунг” у сарадњи са више од 100 новинарских организација широм света, међу којима је и КРИК.

Интерна документа фирме открила су звучна имена из света политике, спорта, шоу бизниса и криминала скривена иза компанија основаних у пореским рајевима.

Међу њима нашли су се британски премијер Дејвид Камерон, премијер Исланда Сигмундур Гунлаугсон, као и породица председника Азербејжана Илхама Алијева, фудбалер Лионел Меси, као и људи блиски руском премијеру Владимиру Путину, те низ бизнисмена и компанија повезаних са Србијом.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here