Насловна Друштво Европски парламент формира комисију за Панамске папире

Европски парламент формира комисију за Панамске папире

0
ПОДИЈЕЛИ

Европски посланици гласаће за формирање истражне комисије која треба да испита скандал везан за Панамске документе којима је откривено масовно коришћење офшор компанија ради избјегавања пореза.

Након данашњег гласања та истражна комисија која је састављена од 65 еуропосланика имаће 12 мјесеци да донесе своје закључке.

Мандат комисије састављене од предсједника парламената и шефова разних политичких група, одлучен је 2. јуна на конференцији предсједника Европског парламента.

Комисија ће бити задужена да испита да ли су Европска комисија и државе чланице кршиле права ЕУ, везано за прање новца и утају пореза.

Посланици Зелених још су 7. априла предложили формирање овакве истражне комисије да разматра комплексне финансијске конструкције које су користиле разне истакнуте европске личности у Панами.

Еуропосланица Ева Џоли, портпаролка групе Зелених за финансије, рекла је да би комисија требало да се усредсреди на истраживање сарадње држава као и на улогу посредника у финансијском сектору и у адвокатским фирмама.

Око 11,5 милиона докумената из панамске адвокатске фирме Мосак Фонсека које је од почетка априла открио Међународни конзорцијум истсраживачких новинара показали су велику размјеру употребе офшор компанија за чување новца у територијама са ниским порезима.

Скандал Панамских документа отворио је бројне истраге широм свијета и довео до оставке исландског премијера и једног шпанског министра.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here