Насловна Друштво Европа је тражила Ципрасу да крши људска права

Европа је тражила Ципрасу да крши људска права

0
ПОДИЈЕЛИ

Европа ће упасти у кошмар ако замишља да може да опстане без своје цивилизацијске колевке – Грчке, упозорава лидер нове италијанске левице Ники Вендола, који истиче да велики сан о Европи не може да преживи уколико се из њега избришу људска и социјална права.

grcka

Он је, у интервјуу београдском листу „Политика“, исказао солидарност са грчким народом, Ципрасом и његовом владом, наглашавајући да пре свега жели да подржи идеју о Европи чија друштвена суштина, како каже, пропада под касапским ножем Брисела и Берлина.

– Брисел наређује Ципрасу и захтева од њега да настави да крши људска права Грка. Јер, ако се старцима не пружају лекови, а деци се одузима кров над главом, то је кршење основних статута на којима је Европа утемељена – указује предводник идеје о новој левици и човек који је препородио регион Пуље на југу Италије.

Ако Европа мисли, упозорава Вендола, да су „демократска средства која легитимно користи Ципрас неспојива с њеним садашњим устројством, она упада у дуг и тежак кошмар“.

Како наводи, грчка борба против стезања каиша, искуство шпанског Подемоса и папа Фрања буде наду, као једини гласови који се дижу против ситуације у свету на начин који није реторички и једини политички гласови који се дижу против диктатуре финансијског сектора.

Вендола поручује да свако ко је данас близак левици мора да се ослободи реформистичких заблуда јер је „илузија да можеш да јашеш на дивљем либерализму и да га оседлаш по теби прихватљивим мерилима“.

„Најважнија ствар је да се грађанину као појединцу врати могућност да учествује у политичком процесу, које му је у оваквој Европи практично онемогућено“, истиче он, изразивши жељу да, како наводи, свори једну снагу која не би била искључиво посвећена политичким циљевима, већ и циљевима цивилног друштва.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here