Насловна Друштво Европа и дијелови САД оковани ледом

Европа и дијелови САД оковани ледом

0
ПОДИЈЕЛИ

Ниске температуре и снијежне мећаве паралисале су дијелове источне Европе и САД, што је довело до саобраћајних несрећа, затварања путева, кашњења у путовањима и хитних евакуација становништва.

У Румунији, која је највише погођена невременом, главни ауто-путеви на југу и истоку земље су затворени због снијега, а отказани су поласци 40 возова због снијега на шинама, преноси Бета.

Ледени талас и снијежне падавине изазвали су хаос и на путевима у Србији. У ланчаном судару у Нишу повријеђено је 17 особа, међу којима шесторо дјеце. Саобраћај на ауто-путу је обустављен, а на појединим локалним путевима стварају се сметови висине и до два метра. Локални званичници наводе да су беспомоћни пред налетима вјетра.

Око 650 села у Бугарској остала су без струје због јаких вјетрова и обилних снажних падавина. Метеоролози упозоравају да ће се температуре за викенд спустити на -20 степени, због чега је издато више упозорења, а на грађане се апелује да остану у кућама.

На територији Хрватске температура је пала испод нуле, чак и дуж јадранске обале, заустављајући трајекте.

У последњих 24 сата у Пољској су од смрзавања преминуле три особе, а 46 их је умрло од новембра.

Олуја Аксел спустила је синоћ температуру у Њемачкој на -25 степени.

У Финској је измјерено -23 степена, а слична температура забиљежена је и у Литванији. Због олујних вјетрова у Норвешкој отказани су поласци трајеката на рути западно од Копенхагена.

Ледене температуре и лоши временски услови блокирали су и дијелове САД. Национална метеоролошка служба издала је упозорење на зимску олују у источној Алабами, Џорџији, укључујући Атланту, као и дијелове Каролине и Вирџиније. Отказани су часови у неколико америчких савезних држава, а у Алабами и Џоџији је проглашено ванредно стање због долазеће снијежне олује, која је однијела прву жртву на путу у Кентакију. Већина школа у Кентакију, Тенесију и Западној Вирџинији је затворена због обилног снијега. Зимски временски услови изазивају неприлике и у Сјеверној Каролини.

Црна Гора

Села на сјеверу Црне Горе буквално су одсијечена, лоши временски услови доводе до кашњења у саобраћају, а власти апелују на грађане да остану у кућама и да без пријеке потребе не крећу на пут. Од приморских градова једино је у Херцег Новом измјерено свега плус два степена, док је у осталим мјестима температура у минусу. Најниже температуре измјерене су на Жабљаку, у Колашину и Пљевљима, од минус 12 до минус десет степени. Веома хладно је и у другим мјестима, а у Подгорици, такође, температура је пала испод нуле. Највише снијега, до пола метра, пало је на Цетињу и у Плаву, а нешто мање на Жабљаку, Колашину и Шавнику. У Рожајама и Андријевици висина снијежног покривача је око 40 центиметара, у Беранама 38, Пљевљима 30, Бијелом Пољу 26 и у Никшићу 20-ак центиметара.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here