Насловна Политика Eво о чему су све разговарали Вучић и представници БиХ

Eво о чему су све разговарали Вучић и представници БиХ

2
ПОДИЈЕЛИ

Премијер Србије Александар Вучић оценио је након разговора са члановима Председништва Босне и Херцеговине да је отворена нова страница заједничке будућности.

vučić

Он је, на конференцији за новинаре истакао да је разговарано отворено и искрено, те да су такви разговори најбољи.

Верујем да смо отворили нову страницу наше заједничке будућности“, истакао је Вучић.

Разговарало се о конкретним пројектима, економским темама, а, како је навео, постигнут је договор да се одржи заједничка седница две владе у септембру.

„Као Србија желимо најбоље могуће односе са БиХ“, нагласио је Вучић.

Он је рекао да је заборавио напад у Поточарима приликом комеморације жртвама Сребренице и да „у пријатељском тону“ гледа на будућност“.

„То што се догодило било је непријатно и тешко, али је ништа у односу на оно што се догодило Србима, Хрватима и Бошњацима који су изгубили своје најближе. Ако су ти људи спремни да погледају у будућност, смешно је и тупаво да мој поглед не буде уперен у будућност“.

Вучић је истакао да код њега нема непријатељства према бошњачком члану Председништва Бакиру Изетбеговићу.

„Не сматрам га ни лошим човеком ни непријатељем. Рука Србије је пружена и биће испружена увек“, нагласио је Вучић.

Он је рекао да је Србији изузетно важна стабилност и сигурност у Босни и Херцеговини, као и у другим суседним земљама, те да ће учинити све са своје стране да томе допринесе.

Одговарајући на питање новинара да ли страхује за стабилност због инцидента у Сребреници, Вучић је истакао да из Србије никад ништа није могло да се чује против БиХ.

„Ми ћемо дати све од себе да, ако можемо, својом политиком помогнемо, не мешајућ се у унутрашње ствари БиХ И РС. Али ако можемо да допринесемо стабилизацији, то ћемо увек да радимо“, поручио је Вучић на конференцији за медије после састанка са Председништвом БиХ.

Изетбеговић: Прошетаћу Кнез Михаиловом улицом

Говорећи о злочину о Сребреници бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић је нагласио да је небитно да ли се десио злочин у Сребреници више од 8.000 пута или осам пута на неком другом месту, и да ће сваком починиоцу бити суђено.

Подсетивши да је Сарајево претрпело ужас у рату, те да је сваки трећи Сарајлија погођен и рањен, а сваки десети погинуо, он је навео да је Сарајево ипак имало снаге да заустави злочин над Србима.

То што је у Сарајеву заустављено што су радили неки побуњени команданти над Србима доказ је да нисмо страна која је систематски охрабривала злочин“, подвукао је Изетбеговић.

Он је, такође, рекао да је инсистирао да се састанак са српским премијером одржи у Београду, а не у Карађорђеву и да прошетају Кнез Михаиловом улицом.

vučić 1

Човић: Прошлост оставити историчарима

Председавјући Председништва БиХ Драган Човић поручио је да прошлост између Србије и БиХ треба оставити историчарима, а да представници власти треба да гледају напред и да сарадњу подигну на највиши могући ниво.

Десет дана после Сребренице ми данас овде причамо о сасвим другим темама. Данашња посета је изузетно добар потез и хвала на позиву“, рекао је Човић на заједничкој конференцији за новинаре.

Према његовим речима, не треба поклањати пажњу заговорницима лоших односа већ оној „великој маси која жели другачију будућност“.

Истичући да има пуно тога што људе у обе земље тера на размишљање о прошлости, коју свако тумачи на другачији начин, ипак има више онога што нас мотивише да гледамо напред.

Човић је посебно истакао значај Конференције о Западном Балкану 27. августа у Бечу, када, како је рекао, очекује снажан искорак.

После тога биће одржана заједничка седница Владе Србије и Савета министара, рекао је Човић, додавши да ће

„То је пут, другог нема“, додао је он.

Човић је такође рекао да ће снажно подржати заједничке пројекте које је најавио премијер Вучић.

Вучић је на конференцији за медије после састанка рекао да би, када је реч о наменској индустрији, Србија и Босна и Херцеговина могле заједно да наступе на трећим тржиштима, што би значило више посла за грађане две земље и више новца за компаније.

„Мислим да смо успели да договоримо да радне групе наредних дана у Сарајеву и Београду раде на томе„, рекао је Вучић, додајући да би већ постојећа сарадња могла да се подигне на значајно виши ниво.

Када је реч о сарадњи у области енергетике, Вучић је рекао да је било речи о електро-мрежи између Бајине Баште, Вишеграда и Пљеваља у Црној Гори и додао да две земље могу да постигну добар напредак и када је реч о туризму.

„Мислим да можемо да привучемо туристе и направимо сличан визни, односно безвизни режим за туристе из различитих делова света, да их привлачимо понудама, да промовишемо екскурзије за одлазак ученика у БиХ и Србију, да обезбедимо заједничке подстицаје… Али то је сада на радним групама и ресорима да наставе да раде на томе“, рекао је Вучић.

Одговарајући на питања новинара премијер је рекао да је ситуација у региону веома крхка и да је потребно много енергије како би се сачувала стабилност, али је нагласио да осим стварања већег поверења између Срба, Бошњака и Хрвата нема бољег одговора.

Има много тога што треба да урадимо. Оно о чему смо разговарали су важне ствари. Причали смо о милијардама и стотинама милиона евра, о радним местима, о суштинском, истинском и искреном, лаганом стварању већег поверења између Срба, Бошњака и Хрвата“, рекао је Вучић.

Он је упитао шта друго преостаје, да ли би Србија требало да нападне Босну или Босна Србију и Републику Српску.

„Шта је смисао у томе? Шта ће то добро да донесе? Кад и једни и други схвате да не постоји друга политика осим најближих и најбољих могућих односа, онда ћемо бити на добром путу. Ако брутално рационално поставите ствари, онда нема бољег питања од тога, нити другачијег одговора од онога који ми данас овде дајемо“, закључио је Вучић.

Иванић: Србима у интересу стабилна БиХ

Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Младен Иванић рекао је да је у интересу босанских Срба да у стабилним условима условима заједно са друга два народа иду путем ка ЕУ.

Он је одговарајући на питање новинара у вези с недавним оптужбама које је председник РС Милорад Додик против њега изнео у Београду, тврдећи да води издајничку политику која није у складу са српским ентитетом, изјавио да српску престоницу не види као место где Срби из РС треба да воде политичку битку.

Иванић је, на конференцији за новинаре нагласио да је његова политика да као члан Председништва заступа интересе српског народа, али да та политика не укључује потребу да сваки дан буде у сукобу.

„У интересу је Срба да у стабилним смиреним условима заједно с друга два народа идемо ка ЕУ. Ми смо суштинске ствари у БиХ мање више дефинисали. Стабилна БиХ, у којој је РС саставни део, у интересу је српског народа и томе ћу посветити свој мандат“, нагласио је он.

Иванић је поновио да Београд неће користити за унутрашње-политичке сукобе са Додиком, додајући да то што изјављује председник РС само говори о њему.

Премијер Вучић је с тим у вези казао да свако ко говори, и кад говори добро или лоше, говори о себи и за себе.

„Веома поштујем Милорада Додика, Младена Иванића и Драгана Човића. Нећете ме чути да нешто лоше данас кажем о Додику, као што нисам ништа лоше рекао тада ни о Иванићу“, објаснио је он.

Као председник убедљиво најјаче политичке странке у Србији ниједног тренутка се нисмо мешали у изборе у РС, истакао је Вучић и додао да ће Србија увек поштовати вољу народа како у БиХ, тако и другим земљама.

„То је озбиљна и одговорна политика Србије, са којом ћемо и у будућности наставити“, оценио је Вучић.

Председавајућег и чланове Председништва БиХ Драгана Човића, Младена Иванића и Бакира Изетбеговића претходно је премијер Вучић дочекао испред Палате Србије уз највише војне и државне почасти, гарду и интонирање химни.

vučić 2

Поклони за госте

Вучић је члановима Председништва БиХ Драгану Човићу, Младену Иванићу и Бакиру Изетбеговићу, након заједничког обраћања медијима, уручио поклон-корпе са српским производима.

За чланове Председништва БиХ припремљени су домаћи производи – кафа, ракија, теглице са ајваром, џемом, вином.

У једној од корпи није било алкохола, већ ртањски чај.

Предвиђено је да чланови Председништва прошетају заједно са Вучићем Кнез Михаиловом до Калемегдана где ће бити послужење и фолклор, а највероватније ће прошетати и до Београдског победника.

2 КОМЕНТАРИ

    • 0
      0

      Misja tu je Vedrana Rudan,predivni predstavnik ljudskog roda pa bi ipak bilo korektnije,mangupskije,inteligentnije… da nju iskomentarises.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here