Насловна Мозаик Ево како звучи српски валцер у крцатом амфитеатру у Берлину (ВИДЕО)

Ево како звучи српски валцер у крцатом амфитеатру у Берлину (ВИДЕО)

0
ПОДИЈЕЛИ

Ремек дело „Таласи Дунава“ румунског композитора српског порекла Јована Ивановића извео је на феноменалан начин сјајни виолиниста Андре Риеу.

Andre-Rieu

Концерти класичне музике изводе се свакодневно широм света, а махом су изетно посећени. Пре неколико година, у испуњеном амфитеатру “Wалдбухне” у Берлину, чувени виолиниста Андре Риеу одлучио је да изведе и један српско-румунски валцер.

У питању је класично дело под називом “Таласи Дунава” композитора Јована Ивановића (Ион Ивановици на румунском језику). Цео амфитеатар је уживао у извођењу овог ремек-дела, а Риеу и његов оркестар добили су велики аплауз.

Да подсетимо, Јован Ивановић је био румунски композитор српског порекла. Родио се у Темишвару 1845. године а од малих ногу се интересовао за музику. Током живота био је вођа војног оркестра, а учио је од Емила Лера, који је био један од најзначајнијих музичара друге половине 19. века. Преминуо је 1902. године у Букурешту.

Његово најзначајније музичко дело био је валцер “Таласи Дунава”, а ова композиција изводи се и дан данас широм света. Ивановић је компоновао преко 350 композиција, његови радови објављени су у 60 земаља широм планете, а 1889. године добио је награду за марш у Паризу.

Погледајте како је Андре Риеу извео валцер “Таласи Дунава”:

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here