Насловна Друштво Ево како су Хрвати славили Светог Саву 1914. године (ФОТО)

Ево како су Хрвати славили Светог Саву 1914. године (ФОТО)

Лијепо подсјећање, како су Хрвати спознали величину и показали дивљење према највећем српском просветитељу, као и опомена, на оно што се данас дешава у Црној Гори, а то је да одређени режимски кругови, Светог Саву прозваше окупатором!

2
Pismo Svetom Savi, Hrvati
Свети Сава

Благо народу који може славити успомену на оваквог човјека! И ми му кличемо: Слава му! – овако је у хрватском листу „Бановац“ из 1914. године, описан наш највећи српски светац и просветитељ Свети Сава.

Под одјељком домаће вијести, у овом листу „Бановац“, на 5. страни, најављено је да се 27. јануара слави Свети Сава.

„А знате ли ко је био Свети Сава? Оно што је Њемцима Мартин Лутер, Чесима Иван Хус, то је Србима био Свети Сава. Он није био само обичан светац, који се само истакао у вјери. Он је уз своју вјерску и моралну величину, био просветитељ и политички заслужан“ стоји у тексту овог хрватског листа. 

Они даље својим читаоцима појашњавају да је он тежио да црква и народ буду независни и просвећени, те је дизао школе у којима се причало и писало српским језиком.

О Светом Сави у хрватском листу „Бановац“„Народ је убрзо увидио у њему свога највећег пријатеља и добротвора, и прозвао га „Просветитељем српског рода“. Свети Сава је по мишљењу већине Срба, највећи у културном, вјерском, народном и политичком погледу. Благо народу који може славити успомену на оваквог човјека. И ми му кличемо: Слава му„, закључено је у овом новинарском извјештају.

Лијепо подсјећање, како су Хрвати спознали величину и показали дивљење према највећем српском просветитељу, као и опомена, на оно што се данас дешава у Црној Гори, а то је да одређени режимски кругови, Светог Саву прозваше ништа мање него окупатором!

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here