Насловна Друштво Евакуација Понте Весло и Беговића, људи због ватре скакали у море (ФОТО)

Евакуација Понте Весло и Беговића, људи због ватре скакали у море (ФОТО)

6
ПОДИЈЕЛИ

Пожар на луштичком полуострву је током ноћи од недјеље на понедјељак попримио драматичне размјере. Јуче ујутро око 4.00 сата пожар је захватио Понту Весло, па је МУП наложио евакуацију становника овог дијела херцегновске општине.

Ангажовани су били бројни власници пловила из Тивта и Херцег Новог, који су заједно са пловном јединициом МУП-а и Управе поморске сигурности, евакуисали око 300 кампера, туриста и становника насеља, махом држављана Србије и Русије.

Неки од њих су, тражећи спас од ватрене стихије, скакали у море.

Ватрена стихија се примакла самим кућама на Понти Весла, а ватра је захватила двије три. Међу њима је била и једна незавршена кућа на Понти Весла у којој су гореле даске и материјал. У другој кући ватра је ухватила кров али је брзо угашена. Ватра је досла до саме камене ограде, и ту се зауставила. „Само нас је Бог спасио. Послије су дошли ватрогасци који су гасили. Хвала им. Евакуација је прошла добро. Неки су и скакали у море“, рекли су мјештани који су остали у евакуисаном насељу.

„Било је драматично синоћ. Ватра је дошла до кућа, али није захватила куће. Жену и дјецу смо евакуисали преко мора. Хвала спасиоцима, ватрогасцима и свим другим који су помагали. Ја сам остао у кући. Надам се да је најгоре прошло. Али, не знам. Вјетар је јак. Имам чамац, па ако буде требало, побјећи ћу и ја“, рекао је Раде Марковић из Београда.

Милана Недељковића из Новог Сада новинари су затекли испред своје куће у насељу Понте Весло. Он није хтио да се евакуише.

“Ватра је кренула око 3.30. Видјели смо са брда је дошла. Бура је мијењала смер. И ватра се мијењала како се мијењао вјетар. Ватра је стигла до кућа. Гасили смо. Ватра се преносила вјетром и варницама. Одбранили смо куће. Две су куће начете, али у принципу спашене су све куће. Евакуација је прошла добро. Жене и деца су отишли на плажу. Стигла је обалска стража, помоћ. И нико није повређен. Како сазнајемо возе их у Херцег Нови“, рекао је Милан Недјељковић.

Ношен за ово доба године незапамћено јаким сјеверним вјетром, пожар се брзо проширио на увалу Добреч и Добру луку. Ријеч је о неприступачној обали и евакуација је била веома компликована због јаког вјетра и великих таласа. У Понти Весло има десетак вила и кућа а њихови власници су били принудјени да своје аутомобиле паркирају на самој обали, јер је полиција затворила саобраћајнице због интервенције.

Свједоци тврде да су се изнад плаже Добреч чуле јаке детонације јер је пожар очигледно захватио и заостала убојна средства из минулих ратова. Евакуисано је дјелимично и луштичко село Беговићи у коме је дио становника одбио да напусти домове. Пожар на том дијелу Луштице гасе припадници службе заштите Тивта, Будве, ДВД Кртола Војска Црне Горе а због неповољних временских услова у гашењу није учествује авијација Директората за ванредне ситуације МУП-а.

Пожар на Грабовцу тиватски ватрогасци су, након непроспаване ноћи, некако обуздали. И јуче је горела депонија Грабовац а манастир Светог Архангела Михаила је прексиноћ успјешно одбрањен иако је ватра стигла непосредно до њега а ширила се и на подручје према Плавом хоризонту.

Шеф службе заштите и спашавања Тиват, Зоран Барбић позивао је јуче све добровољце који желе да помогну у гашењу пожара да се јаве тиватској ватрогасној јединици.

ПОДИЈЕЛИ

6 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Džaba Siniša Luković, jedini novinar u Boki Kotorskoj i Crnoj Gori apeluje: kupite kanadera! Apel se, bome, odnosi na Republiku Crnu Goru, iako ona ne voil da je tako zovu. Nama se Bokeljima hebe kako ona hoće da je zovu, samo hoćemo da se ponaša odgovorno i domaćinski na prostoru koji pamti uređenu Austriju. Dunkve, jedan kanader bi bio mnogo jeftiniji od mora pokvarenih politikuna koji pokradu boga oca, i potom netragom nestanu. Apsolutno odbijam da povjerujem da postoji bilo kakav razlog da Boka nema avion tipa kanader. Gdje na Mediteranu nema države, nema ni kanadera. Na ovom i sličnim primjerima se vidi da Crna Gora izlazi na more samo ljeti, da ga se sjeti samo ljeti, a da njeno srce kuca u gorštačkim grudima, gore u brdima…

 2. 0
  0

  Valjao bi vi ruski iljušin, no se grozite ruskoga uticaja. Sad se obratite mek kejnu i tačiju, vjernim vi saborcima i čuvarima evrope od ruskog uticaja.

 3. 0
  0

  PA IMA U VLASTI POLOVICA ONIH KOJI UPOTREBLJAVAJU LETEĆE ĆILIME PA NEKA SE ANGAŽUJU NA MJESTO“ KANADERA“BAR DA TO ISKORISTIMO ZA SPAS NESRETNOG I IZGUBLJENOG NARODA! A ĐE SU NATISTI DA POMOGNU U OVOM TEŠKOM TRENUTKU,JER SU NARODU OBRAZLAGALI DA ONI DOLAZE ZBOG HUMANITARNOG RADA I POMOĆI U PRIRODNIM NEPOGODAMA I KATASTROFAMA!

 4. 0
  0

  Ово је за кривичну пријаву против Мила и компаније која је ЦГ увела у НАТО. Да то нису урадили већ би овдје био руски авион да гаси пожар. Овако што се Амера тиче можемо сви слободно да изгоримо. А неће се ни Мило ни Марковић пуно насекират…

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here