Насловна Мозаик Еуромост: Грађани са сјевера ЦГ се и даље пријављују за азил у...

Еуромост: Грађани са сјевера ЦГ се и даље пријављују за азил у Њемачкој

3
ПОДИЈЕЛИ

У овој години од 1. јануара до 31. августа, 1.233 црногорска грађанина Црне Горе се пријавило за азил у Њемачкој, саопштено је из Еуромоста. Оно су казали да грађани са сјевера Црне Горе долазе у прихватни центар за азиланте у Браушвајнгу у Њемачкој. Чак 90% младих због незапослености напушта сјевер, ка иностранству али и Подогорици и јужним градовима Црне Горе.

Иако су управо гласови са сјевера Црне Горе преко Бошњачке странке помогли стварање нове нелегалне Владе, грађани овог дијела наше државе не одлучују да остану у ономе што су изгласали за наредне четири године, већ траже азил за Њемачку.

Како наводи НВО Еуромост, и поред тога што је ова држава прогласила Црну Гору сигурном државом, и даље се подносе захтјеви за азил, а број тражилаца је достигао број оних који су се у истом времену, добровољно вратили из азила из Њемачке.

„За њихов добровољни повратак задужена је ИОМ Интернационална организација за миграције, која им је обезбиједила бесплатан превоз за повратак у своју државу и чије нам је податке просиједила Федералне канцеларије за миграције и избјеглице.

Ово су званични подаци Њемачке федералне канцеларије за миграције, када се тиче пријављивања наших грађана у овој држави на азил, међутим тај број је много већи од пријављених грађана на азил, због оних црногорских грађана који се у овој држави на други начин пријављује да би остали да ту живе“, рекли су из ове НВО.

Кроз истраживање и комуникацију са грађанима су примјетили, да је велики број њих почео да ради у Њемачкој добијајући радну визу за ову државу, нарочито млади људи.

„Такође је и даље евидентно да се ради о 90% грађана са сјевера Црне Горе, који и даље према подацима Еуромоста масовно одлазе да живе у Подгорици, као и јужним општинама највише у општини Бар, те навели да је разлог њиховог одласка са сјевера, незапосленост,“ закључују из Еуромоста, преносе „Вијести“.

3 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Još 5-6 godina pa će svako moći slobodno da se kreće po Evropi, traži posao i živi gdje misli da mu je najbolje. Po Podgorici ima Španaca i Portugalaca koji su došli da traže posao i ostali. To je globalizacija. Ne sjećam se da je neko otišao u Rusiju da radi i da je nešto zaradio. Tamo bježe samo politički kriminalci tipa Mire Marković i nekakvi ludi generali. Nije me niko demantovao da se na sjeveru CG živi bolje nego bilo gdje u unutrašnjosti Rusije.
  Na sjeveru su najviše devastirana Pljevlja, koja su od bogatog, prosperitetnog grada i centra sjevera danas dovedena do siromaštva. Samo tamo u periodu najvećeg propadanja nijesu bili na vlasti DPS i Bošnjačka stranka, nego srpske stranke. Čak su i glavnu ulici nazvali ul. Kralja Petra. Znači ne stoji teza koju potura autor teksta, uzroci su negdje drugo. I svi koji sa sjevera odu u Evropu odazovu se na poziv da pomognu svojoj zemlji. Valjda autor očekuje da će oni pomoći dovođenje četnika na vlast i usrati se totalno u svoju zemlju. Načekaćeš se dragi autoru.

 2. 0
  0

  E, cudi me da je Pljevlja najvise devastirana …
  Mora da su Srbi sami sebe devastirali!
  Ne bi to valjda cinjela postena dukljeska vlast!?
  Ne bi oni, ne zaboga!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here