Насловна Друштво ЕУЛЕКС неће моћи да отвара нове случајеве о ратним злочинима

ЕУЛЕКС неће моћи да отвара нове случајеве о ратним злочинима

0
ПОДИЈЕЛИ

Према новом нацрту закона који је тзв. косовска влада одобрила у вези са продужењем мандата Еулексу, мисија ЕУ неће моћи да отвара нове случајеве везане за ратне злочине и корупцију пре него што их покрене тзв. косовско тужилаштво, објавила је данас косовска телевизија РТК.

Неименовани извори рекли су приштинској телевизији да је та одредба уврштена у нацрт закона иако тзв. косовске институције још нису добиле повратну информацију из Брисела.

Истовремено лист „Коха Диторе“ пише данас да је тзв. косовска влада припремила законске одредбе у покушају да обезбеди основу за продужење мандата Еулексу.

„За разлику од прошлих пута, нови мандат неће бити базиран на међународном споразуму између ‘Косова’ и ЕУ, већ ће се заснивати на нацрту закона који је влада јуче поднела ‘Скупштини’ на одобрење“, наводи „Коха“.

Прошлог петка је влада усвојила другачији нацрт закона за продужење мандата Еулекса у којем се позива на међународни споразум са ЕУ који би требало да буде постигнут путем размене писама између косовског председника Хашима Тачија и високе представнице ЕУ Федерике Могерини, објашњава приштински лист.

Тачи је, додаје се у тексту, отишао и корак даље пославши писмо Могеринијевој, на које она није одговорила.

Неименовани извори кажу да ЕУ није задовољна садржином писма јер је Судски и Тужилачки савет овлашћен да одлучује о томе који ће случајеви бити пребачени у надлежност Еулекса, наводи „Коха“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here