Насловна Политика ЕУ: За сада без споразума са Украјином

ЕУ: За сада без споразума са Украјином

0
ПОДИЈЕЛИ

ukrajina-bez sporazuma

Лидери Европске уније нису успели првог дана дводневног самита „Источно партнерство“ у Вилњусу да убеде Украјину да потпише споразум о придруживању и зони слободне трговине, изјавила је председница Литваније Далија Грибаускајте после неформалне радне вечере на самиту „Источног партнерства“.

Према речима председнице Литваније, која председава Унијом, аргументи ЕУ током разговора са украјинским председником Виктором Јануковичем „нису допрли до његових ушију и ума“.
„За сада видимо неизмењене позиције“, рекла је она француској новинској агенцији Франс прес.

Према речима Грибаускајтеове, Јанукович је говорио о економским проблемима Украјине и жеље да се ти проблеми решавају заједно са ЕУ и Русијом.
„Све земље, посебно 12 нових чланица, рекле су да су на примеру показале шта значи споразум о слободној трговини са Европом, и да је током 15 година тих 12 нових чланица остварило такав напредак управо зато што су потписале тај споразум“, рекла је она.

Агенције су раније јавиле да је у Вилњусу, уочи вечере пред сутрашњи званични део самита, одржан састанак председника Савета ЕУ и Европске комисије, Хермана ван Ромпеја и Жозеа Мануела Бароза, са Јануковичем, одмах после његовог доласка у главни град Литваније.

АФП наводи да би у Вилњусу Јанукович требало да се сретне и са немачком канцеларком Ангелом Меркел и француским председником Франсоа Оландом.

Тема Украјине је најинтригантнија на овом самиту, јер је планирано да у главном граду Литваније буде потписан споразум Украјине са ЕУ, али је прошле седмице украјинска влада саопштила да обуставља припреме за потписивање споразума.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here