Насловна Политика ЕУ: Ускоро поново разговори са Србијом о сузбијању исламског тероризма

ЕУ: Ускоро поново разговори са Србијом о сузбијању исламског тероризма

0
ПОДИЈЕЛИ

Европска унија и државе Западног Балкана веома тесно сарађују у борби против исламског тероризма и високи представници ЕУ ће после разговора с властима у БиХ и на Косову, доћи и у Албанију и Србију, укључујући подручје Санџака, ради даљег договора о сузбијању тероризма.

Novi-Pazar-zelene-kosulje-1

Мевлид Јашаревић пуцао је на амбасаду САД у Сарајеву у новембру 2011.
То је новинарима рекао један високи званичник ЕУ задужен за сузбијање тероризма који је потврдио да се већ устаљено сарађује са властима земаља Западног Балкана које су битне зато што њихови грађани могу без виза да улазе у „шенгенски простор“ Уније.

Преко Балкана илегално пролазе и џихадисти који одлазе, или се из Ирака и Сирије, а сад и Јемена, враћају у ЕУ, неретко обучени и спремни за насиље.

Антитерористичка сарадња ЕУ-Западни Балкан постоји и на министарском нивоу, уз оно што је веома важно и што заједно чине државе ЕУ и Западног Балкана за онемогућавање шверца оружја и организованог криминала, рекао је извор у Бриселу.

Више од 500 држављана земаља Западног Балкана је, како је предочио, отишло да се бори на страни исламских екстремиста у Сирију и Ирак. Овај званичник је навео да све земље ЕУ и суседи морају јако добро сарађивати у мерама коренитог сузбијања тероризма, јер ће џихадисти „тражити слабе копче у ланцу одбране ЕУ“ и преко њих настојати да се убаце на територију Уније, или да оду, побегну.novi pazar turci

Преко 3.000, а могуће до 5.000 држављана земаља ЕУ се, по његовим речима, боре на страни екстремиста тзв. исламске државе у Ираку и Сирији, а трећина од њих се у међувремену вратила у ЕУ.

Он је указао, с тим у вези, да су Бугарске власти биле запрепашћене кад су припадници Хамаса у Бургасу у атентату убили пет израелских грађана, јер нису могли да замисле да у Бугарској може доћи до терористичког напада.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here