Насловна Друштво ЕУ у паници од тероризма – надзор Шенген зоне и Интернета на...

ЕУ у паници од тероризма – надзор Шенген зоне и Интернета на највишем нивоу!

0
ПОДИЈЕЛИ

Министри унутрашњих послова 11 чланица Европске уније сагласили су се данас на састанку у Паризу да је неопходно појачати надзор путника који улазе и излазе из Шенгенске зоне и спречити екстремисте да користе Интернет за организовање терористичких акција.

eu-evropska-unija-zastava

На неформалном састанку министара полиције у Паризу, коме су присуствовали и представници Сједињених Америчких Држава и Канаде договорено је да се интензивирају мере за сузбијање тероризма и исламистичког екстремизма.

“Шенгенски споразум се мора прилагодити како би се побољшао надзор над путницима који улазе и излазе из ЕУ”, каже се у заједничком саопштењу за медије након састанка.

Министри су поручили да постоји “хитна и кључна потреба” да се на европском нивоу успостави обједињена база података о путницима у авиосаобраћају која би била доступна и безбедносним службама САД и Канаде.

Такву иницијативу је прошле године одбио Европски парламент са образложењем да задире у приватност грађана, али су недавне терористичке акције довеле до тога да се она поново покрене.

Сем тога, досадашње слободно кретање унутар Шенгена такође треба да буде ревидирано, сагласили су се министри.

“Само ако будемо радили заједно, кроз удужене ресурсе и размену информација, моћи ћемо да победимо оне који угрожавају наше фундаменталне вредности”, рекао је новинарима Ерик Холдер, државни тужилац САД.

Истовремено, министри су се сагласили да појачају надзор над интернетом кроз појачан надзор порука које се размењују преко електронске поште и друштвених мрежа.

“Од суштинске је важности обезбедити сарадњу фирми које пружају интернет услуге ради надгледања и уклањања садржаја којима се шири мржња и подстиче тероризам”, каже се у заједничком саопштењу.

О детаљима најављених мера биће више речи на предстојећем самиту ЕУ у Бриселу 12. фебруара, као и на ванредном међународном самиту о сузбијању тероризма у Вашингтону, који је Холдер најавио за 18. фебруар.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here