Насловна Политика Москва: Одлука ЕУ за жаљење

Москва: Одлука ЕУ за жаљење

0
ПОДИЈЕЛИ

Стални представник Русије при Европској унији Владимир Чижов оцијенио је да је њена одлука да продужи санкције Русији до септембра „за жаљење“.

moskva

„Посматрајући ствари на тако ограничен начин, ЕУ уствари додатно тестира наше партнерство – партнерство између Русије и ЕУ, што је за жаљење“, рекао је Чижов, коментаришући јучерашњи састанак шефова дипломатије ЕУ на коме је донијета одлука о продужавању санкција Москви. Он сматра да су „сви елементи реакције ЕУ на ситуацију у Украјини погрешни“.

„Критике према Русији су доминантан елемент. Као да је Русија, а не власти у Кијеву уз прећутан пристанак ЕУ, дозволила крвопролиће на истоку Украјине“, рекао је он.

„Могерини је, сумирајући јучерашњи састанак, изабрала три компоненте у реакцији ЕУ на погоршање ситуације у источној Украјини. На жалост, све три су погрешне“, истакао је руски званичник.

Чижов је навео и да руски предсједник и шеф диломатије сматрају да питање санкција треба да ријеши сама ЕУ јер је „ријеч о проблему који је сама створила“.

Zastava-EU-Rusija

„Ми нисмо и нећемо имати било какве разговоре са Унијом о санкцијама“, рекао је руски амбасадор.

Он каже и да је позив да се примјени договор из Минска у контрасту са изјавама које се чују из Кијева да више нису задовољни тим споразумом и да је неопходан нови формат, преноси Тас с.

„И док се чују ове изјаве, гранатирање Доњецка, Луганска, Горловке се наставља“, упозорио је Чижов.

Шефови дипломатија ЕУ су јуче на ванредном састанку у Бриселу одлучили да се продуже санкције Русији због погоршања ситуације на истоку Украјине и њеног одбијања да поштује споразум из Минска. Санкције се односе на 132 руска и украјинска функционера, прецизирала је висока представница ЕУ Федерика Могерини и најавила да ће шефови држава и влада ЕУ, који у Бриселу треба да се састану 12. фебруара, поново размотрити ситуацију на терену и потребу за увођењем нових рестриктивних мјера према Русији.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here