Насловна Политика ЕУ разматра нов начин за јачање граничне контроле

ЕУ разматра нов начин за јачање граничне контроле

0
ПОДИЈЕЛИ

Европска унија данас разматра нов начин за јачање граничне контроле у светлу огромног прилива миграната који прелазе Средоземно море и путују преко Балкана.

evropska-unija04

Летонија, земља која председава ЕУ, настоји да убеди 28 држава чланица европског блока да обезбеде више новца и средстава за агенцију за контролу граница Фронтекс, узимајући у обзир широко противљење стварању система граничара ЕУ, пренео је АП.

„Притисак који врше мигранти се не смањује, он се само повећава“, упозорио је министар унутрашњих послова Летоније Рихардс Козловскис, пред састанак са својим колегама у Бриселу

Министри ће разговарати о стварању специјалних снага на Балкану, где велики број сиромашних људи са Косова бежи у Мађарску, навела је америчка агенција.

Хиљаде људи креће на ризичан пут преко Средоземног мора у потрази за бољим животом, а агенција Фронтекс нема мандат за претрагу и спасилачки рад на мору и недостају јој авиони и бродови како би посао добро обавила.

Више од 270.000 миграната ушло је у ЕУ илегално прошле године, а главна тачка је конфликтом разорена Либија за оне који желе да стигну до јужног дела Европе.
Италија, која се налази на врху миграционог таласа, забринута је да би екстремисти могли да уђу у државу заједно са мигрантима.

„Ако не можемо да решимо питање Либије, биће тешко решити питање имиграције“, рекао је италијански министар унутрашњих послова Анђелино Алфано

Рим жели да његови партнери из ЕУ помогну у успостављању безбедних подручја унутар Либије пре него што се људи укрцају у оронуле чамце и сплавове и запуте ка Европи.

„Ради се о хуманитарној мисији која ће омогућити Европи да уради скрининг и размонтира ово огромно тржиште трговине људима“, рекао је Алфано новинарима.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here