Насловна Политика ЕУ продужила санкције Криму

ЕУ продужила санкције Криму

0
ПОДИЈЕЛИ

Савет Европске уније продужио је за 12 месеци (до 23. јуна 2017.) санкције Криму и Севастопољу, а одлука је донета у оквиру стратегије непризнавања уједињења полуострва са Русијом, саопштила је служба за односе са јавношћу Савета ЕУ.

Санкције против Крима подразумевају забрану увожења у Европу свих производа произведених на полуострву, забрањене су све инвестиције ЕУ у привреду полуострва: куповина некретнина, финансирање компанија и пружање разних услуга. Осим тога, европски бродови не смеју да улазе у луке на Криму.

Такође, Европска унија је забранила да се у Крим испоручују неке врсте робе и технолошки производи. Међу њима су производи из области транспорта, телекомуникација, енергетике, добијања и прераде нафте, експлоатације природних ресурса.

Одлука о продужење санкција ЕУ против Крима биће објављена у суботу у званичном часопису ЕУ и њихов садржај се неће променити, рекао је за РИА Новости европски дипломатски извор.

„Објављивање се очекује сутра ујутру. Ради се само о продужавању. Нема никаквих измена“, изјавио је извор из дипломатских кругова.

Други дипломата је потврдио да се садржај санкција неће променити. „Ово је техничка одлука о продужетку“, додао је он.

Власти Крима назвале су продужавање санкција „ћорком“ и оне неће нанети никакву штету, изјавио је потпредседник кримске владе Русла Баљбек.

Он је додао да санкције за две године нису донеле Западу очекивани резултат — на Криму и у Русији није није дошло до колапса привреде, нису почели социјални немири. „Све ово је само је мобилисало и ујединило руско друштво“, нагласио је вице-премијер.

Санкције против Крима представљају део мера које је Запада увео против Русије након уједињења полуострва. Секторска ограничења која се тичу читаве руске економије на снази су до 31. јула 2016. године, а ефекат санкција против неких појединаца истичу 23. септембра.

Као одговор на санкције Запада, Русија је ограничила увоз прехрамбених производа из земаља које су јој увеле санкције.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here