Насловна Насловна ЕУ помно очекује Вучићеву поруку из Грачанице

ЕУ помно очекује Вучићеву поруку из Грачанице

0
ПОДИЈЕЛИ

Србија наставља партнерски однос са Бриселом и њен најважнији стратешки циљ је чланство у ЕУ. Али, Београд неће трпети наређења и понижења на том путу.

srbija-eu-nato-sad

То је став државног врха Србије након бурне полемике коју је имао премијер Србије Александар Вучић са представницима Брисела Мајом Коцијанчич и Мајклом Девенпортом.

Према сазнањима „Новости“, Вучић не планира да се данас среће са Девенпортом како би разговарао о несугласицама које су испливале у јавност.

Премијер ће сутра, српску Нову годину провести са сународницима у Грачаници, а према нашим информацијама, светски политички центри помно ће да прате шта ће он да поручи на Косову и Метохији.

vucic kocijancic

У сваком случају, Београд и Брисел су „заоштравањем реторике“ отворили нову епоху односа у којој је Србија поставила „црвену линију“ свог сувереног одлучивања.

Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције, каже за „Новости“ да је и за саму демократију важна транспарентност процеса.

jadranka-joksimovic_1

„У том смислу видим ову „полемику“. Увек је боље имати отворен и поштен дијалог са нашим партнерима посебно зато што је Србија искрено и стратешки окренута евроинтеграцијама. Све тешке реформе које предузимамо због боље будућности свих нас показују да смо динамично и напредно друштво и да смо озбиљан кандидат за чланство у ЕУ„.

Министар и лидер Покрета социјалиста Александар Вулин каже нам да Александру Вучићу нико нема право да наређује осим грађана Србије:

„Лично сам веома изненађен изјавом Маје Коцијанчич и не разумем зашто се на Србију не могу односити иста правила као и на било коју другу земљу. Председник Владе има право да мисли, има право да говори, има право да одговори на новинарско питање, а има и обавезу да се бори за интересе Србије и њених грађана. Ако је интерес грађана да добију јефтинију услугу и да је још добију од домаћег предузећа онда ће тако и бити“,  нагласио је министар.

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић сматра да је важно да Србија у односу према међународној заједници показује карактер:

„Јасно показујемо своју опредељеност за ЕУ, тамо желимо да идемо као партнер, а не као „врећа за бокс“!„, рекао је он.

Антић: БИРН писао неистине о тендеру 

Министарство рударства и енергетике демантовало је текст Балканске истраживачке мреже (БИРН), због које је настала полемика на релацији Београд – Брисел.

aleksandar antic

„Тај текст у кључним сегментима не одговара истини. Држава и ЈП ЕПС нису могли да отпочну испумпавање воде по хитном поступку из разлога што је читав пројекат финансирала Светска банка, а комплетна тендерска процедура морала је да буде усклађена са њиховим правилима“, рекао је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Како је објаснио, радило се о отвореном поступку:

„На тендеру је изабран понуђач који је дао најнижу цену и најкраће рокове, као и комплетну документацију са свим банкарским гаранцијама о добром извршењу посла. Податак да је понуда стране компаније одбачена из административних разлога није тачан, јер је реч о понуђачу који је дао три пута већу цену за испумпавање воде и то у форми необавезујуће понуде, без неопходне банкарске гаранције и неопходне пратеће документације“.

Министар истиче да је за грађане најзначајније да се отпочело са производњом угља на копу „Тамнава – Западно поље“ пет месеци пре иницијалних процена, да је за тај посао обезбеђена и прихваћена најнижа цена за испумпавање воде.

„Покушај повезивања директора ЈП „Електромрежа Србије“ Николе Петровића са јавним набавкама у ЈП „Електропривреда Србије“ крајње је некоректан и тенденциозан“, закључује Антић

Додик: „Лаж!“

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је премијер Србије Александар Вучић потпуно у праву и да се у полемици са портпаролком ЕК Мајом Коцијанчич не ради о слободи медија већ лажима Европске комисије.

milorad dodik 1

„Не ради се овде о слободи медија и слободи говора, то нико не спори. Сведок сам да је он много пута у разговорима то подржао, али се овде у неким стварима ради о лажима“, оценио је Додик.

Додик је напоменуо да ЕК, која се позива на чињеницу да неким независним удружењима даје одређену финансијску подршку никада није рекла да ће проверити да ли они говоре истину или лаж.

„У правилу данас синоним за слободу говора требало би да буду лажи што се тиче ЕК. У сваком случају, Вучић је што се тога тиче потпуно у праву. Ја то разумем јер сам и ја био у таквој ситуацији – да све што они учине из Европе овде у сумњивим трансферима према такозваним невладиним организацијама којима је једини циљ да омаловаже“, казао је предсједник Републике Српске.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here