Насловна Политика ЕУ: Обновити дијалог са Русијом

ЕУ: Обновити дијалог са Русијом

0
ПОДИЈЕЛИ

Високи званичници Европске уније су се на састанку у Риги заложили за обнову дијалога са Русијом о политичком решењу украјинске кризе

Zastava-EU-Rusija

 

Високи званичници Европске уније су се на данашњем састанку у Риги заложили за обнову дијалога са Русијом о политичком решењу украјинске кризе и констатовали да ситуација на терену показује знаке смиривања.

„Треба нам прилика да обновимо дијалог са Русијом“, рекао је новинарима Едгарс Ринкевичс, министар спољних послова Летоније, која од 1. јануара председава ЕУ.

Он је на заједничкој конференцији за медије са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Федериком Могерини најавио да ће сутра отпутовати у Москву, где ће се срести са тамношњим шефом дипоматије Сергејом Лавровим.

„Та посета је од кључног значаја“, изјавила је Могерини и додала да су у последње време уочени неки позитивни сигнали из Москве.

„Ситуација у источној Украјини се благо побољшава, а имамо и назнаке да Русија мења свој став и када је реч о другим областима, као што је сукоб у Сирији“, рекла је она.

Могеринијева је казала да је у сталном контакту са шефовима дипломатија земаља чланица и да у ЕУ влада јединство у вези са политичким решењем за украјинску кризу.

„Сви знамо где хоћемо да стигнемо, а то је пуна примена споразума из Минска и трајно политичко решење“, рекла је она.

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер је на данашњем састанку у Риги најавио додатну финансијску помоћ Украјини у вредности од 1,8 милијарди евра.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here