Насловна Друштво ЕУ: Нови план „мигрантског партнерства“ са девет афричких земаља

ЕУ: Нови план „мигрантског партнерства“ са девет афричких земаља

0
ПОДИЈЕЛИ

После договора са Турском, Европска комисија представиће данас нови план о решавању избегличке кризе који предвиђа склопање такозваног „мигрантског партнерства“ са девет афричких земаља.

„Комисија ЕУ ће предложити нова мигрантска партнерства нарочито са Африком. Понудићемо нова свеобухватна партнерства најпре за девет држава које су земље порекла или транзита за избеглице“, рекао је европски комесар за миграције и унутрашња питања Димитрис Аврамопулос у интервјуу за немачки лист „Велт“.

Он је прецизирао да је реч о Јордану, Либану, Тунису, Нигеру, Малију, Етиопији, Сенегалу, Нигерији и Либији, те да би тај списак временом могао да се прошири на друге земље Африке и Азије.

„Циљ оваквог партнерства је сузбијање узрока избеглиштва и смањење прилива нелегалне миграције у Европу„, објаснио је Аврамопулос и додао да је идеја заснована на искуствима из споразума са Турском.

„Али то неће бити пука копија. Не могу се исти критеријуми пренети на све земље. Са сваком од ових девет држава желимо да постигнемо различите договоре“, рекао је Аврамопулос.

ЕУ, како је навео, жели да убеди те земље да поново прихвате илегалне мигранте, да се доследно боре против кријумчара људи, као и да ефикасно штите своје границе.

Аврамопулос каже да би ЕУ могла до 2020. годне да издвоји осам милијарди, а ако се подстакну приватне и јавне инвестиције могло би да се мобилише чак 31 милијарда евра.

„Ако се укључе и државе чланице и други партнери могли бисмо на крају да мобилишемо и до 62 милијарде евра“, рекао је европски комесар.

Он је додао да би оне земље које се буду показале као „некооперативне“, могле да се суоче са последицама.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here