Насловна Политика ЕУ је тамо гдје је била и Југославија

ЕУ је тамо гдје је била и Југославија

0
ПОДИЈЕЛИ

Словеначки економиста Јоже Менцингер оцијенио је да су Грци, на неки начин, пред дилемом „боље рат него пакт“.

zastava-eu-1332926369-139860

Ако прихвате „рат“, одмах су у великим проблемима, а ако прихвате „пакт“  наставља се мрцварење које не доноси заокрет.

Менцингер је у интервјуу Политици, уочи данашњег рефорендума, рекао да кажњавањем Грчке Европа покорава радикалну левицу и да би на том изјашњавању о понуди кредитора емоцијама заокружио „не“, а да би као економиста изабрао „да“.

Менцингер је оцијенио да је Европска унија сада тамо гдје је Југославија била 1985. године, када се, како је рекао, још могла спасити да је постојала воља.

Као што су Словенце тада увјеравали да сви у Југославији живе на наш рачун, сада њемачки политичари увјеравају све да су Грци лењивци које издржавају Њемци„, каже Менцингер.

Он је рекао и да у вријеме распада Југославије, када је био министар у влади Словеније, није био националиста и да није вјеровао у сан о самосталној Словенији.

Поредећи случај Грчке с распадом СФРЈ, Менцингер је рекао да би „одлазак Грчке из ЕУ би, економски гледано, ирелевантан за Европу, док је одлазак Словеније из Југославије био економски значајан“.

А што се Словенаца тиче, ми смо у Југославији били република са доста права, док смо у ЕУ само провинција. Изгубили смо све атрибуте државе као економског субјекта. Но, за све то кривим само словеначку политику, која се већ десет година удвара европским властима„, поручио је Менцингер.

Он је рекао и да никад није веровао у будућност евра, који се, како каже, претворио у највећу пријетњу ЕУ.

„Грчка криза је пре свега политички проблем. Европске власти се плаше ширења ‘левог радикализма’, па ће учинити све да Грчку дисциплинују. То им је важно да би бираче у Шпанији држали у страху и да би спријечили сумње у њихове институције и њихову политику„, сматра Менцингер.

Менцингер је рекао да сматра да Европу, после ове, чекају нове кризе, због огромне ликвидности у финансијском сектору и неликвидности у нефинансијском сектору.

Менцингер је оцијенио и да је политика стезања каиша глупа, јер је, као прво, криза настала у приватном финансијском сектору, а за њу су окривили јавни сектор, док се рјешење тражи у смањењу социјале и на терет сиромаха.

„Друго, проблем савременог свијета није понуда него тражња. Није проблем производити већ производе и услуге продати. Раскорак између сувише мале тражње и велике понуде не може се решити штедњом, јер она додатно смањује тражњу. Треће, препоручује се повећање ефикасности и конкурентности, што још повећава понуду и незапосленост. Ако то раде сви, онда то води у економски канибализам„, закључио је Менцингер.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here