Насловна Политика ЕУ: Данас судбоносна одлука о Грчкој

ЕУ: Данас судбоносна одлука о Грчкој

0
ПОДИЈЕЛИ

Минисачну одлуку да ли ће Грчка задржати заједничку европску валуту, или бити приморана да штампа сопствени новац.

brisel

Дипломатски извори у Бриселу кажу да је у овом тренутку немогуће предвидети исход данашњег састанка, а аналитичари се слажу да судбина Грчке виси о концу.

Како наводи АФП, један ЕУ лидер и два друига извора сматрају да су пођеднаке шансе да ће на евроском самиту бити прихваћен или одбијен споразум.

Састанак је заказан након што је велика већина грчких гласача на референдуму прошле недеље одбила да прихвати план штедње који су јој повериоци наметнули као услов за нови програм финансијске помоћи из Европске централне банке и Међународног монетарног фонда.

Суочен са могућношћу да ЕЦБ и ММФ ускрате гаранције грчким банкама и тако де факто избаце Грчку из еврозоне, премијер је прекјуче у последњи час предложио нови план штедње, који је у неким аспектима чак оштрији од оног одбијеног на референдуму, а који је рано јутрос подржао и грчки парламент.

Сада је на министрима да одлуче да ли ће тај план прихватити, или ће се применити план “грексита”, који укјучује одстрањивање Грчке из еврозоне, мада не и излазак ЕУ.

Грчка би онда морала да уведе паралелну валуту, што би према већини аналитичара макар на кратак рок довело до још веће нестабилности и хаоса у ионако уздрманом грчком привредном систему.

Из Немачке, али и неколико других чланица еврогрупе већ се чују примедбе на рачун Ципрасовог плана, уз тврдње да је грчки премијер изгубио кредибилитет међу колегама и да му се не може веровати да ће спровести предложене мере.

На првој линији поборника “грексита” је немачки министар финансија Волфганг Шојбле, ојачан демохришћанима, коалиционим партнерима немачке канцелаке Ангеле Меркел.

Са друге стране, социјалдемократи, који су такође у канцеларкиној влади, се снажно залажу за останак Грчке у еврозони, док сама Меркел није изнела свој став о судбини Грчке.

Уколико министри данас прихвате Ципрасов план као основу за даље преговоре о новомпакету финансијске помоћи, Грчка може да рачуна на останак у еврозони, али наставак мера штедње чији терет већ тешко подносе широки слојеви грчког друштва.

Ако превлада Шојблеов став, сутра ће се у Бриселу одржати ванредни самит шефова држава и влада, који ће донети одлуку о покретању процедуре за “грексит”, коју су већ разрадили стручњаци Европске комисије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here