Насловна Политика ЕУ данас о Украјини, Русији и тероризму

ЕУ данас о Украјини, Русији и тероризму

0
ПОДИЈЕЛИ

Шефови дипломатија земаља чланица ЕУ окупиће се у Бриселу и расправљаће о украјинској кризи,односима са Русијом и мјерама за сузбијање исламистичког тероризма.

eu-evropska-unija-zastava

 
У Бриселу подијељена мишљења око санкција русији У Бриселу подијељена мишљења око санкција русији

Прва тачка на дневном реду је Украјина, у којој су се поново распламсале борбе између владиних снага и проруских сепаратиста, а очекује се и жустра расправа о санкцијама које је ЕУ увела Русији.

Како је прошле недјеље писала европска штампа, трећина од 27 чланица ЕУ залаже се да се те санкције ублаже уколико Русија направи макер симболичне кораке у правцу спровођења споразума из Минска и наговори их да поштују прекид ватре.

Остали лидери ЕУ, укључујући њемачку канцеларку Ангелу Меркел, сматрају да санкције треба да остану све док Русија не спроведе све тачке споразума и не пошаље јасне сигнале да поштује суверенитет и територијални интегритет Украјине.

С обзиром на недостатак консензуса, министри ће коначну одлуку о санкцијама препустити шефовима држава и влада, који ће о томе расправљати у марту.

Спољнополитички савјет ће разматрати и ситуацију на Блиском истоку, као и ток међународних преговора о иранском нуклеарном програму које координира бивша висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон, која је сада у својству специјалне изасланице.

Како је прошле недјеље најавила нова висока представница Федерика Могерини, на дневном реду ће се наћи и мјере за сузбијање исламистичког тероризма и покушаја европских грађана који су се придружили екстремистичким групама на Блиском Истоку да пренесу џихад на европско тле.

У том смислу, очекује се да Савјет препоручи стварање обједињене европске базе података о путницима у авионском саобраћају и одузимање путних исправа потенцијалним џихадистима.

Поједине земље поктренуле су прошле недјеље иницијативу да се унутар Шенгенске зоне поново уведу граничне контроле, али је тај приједлог наишао на оштро противљење у Европској комисији, која Слободан промет људи и роба унутар ЕУ сматра фундаменталном европском вриједносћу.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here