Насловна Политика ЕУ ће помоћи Србији у вези миграната

ЕУ ће помоћи Србији у вези миграната

0
ПОДИЈЕЛИ

Европска унија пажљиво прати ситуацију у вези са мигрантима у Србији и региону и припрема програм помоћи за њихово збрињавање, речено је Танјугу у седишту Европске комисије.srb eu

Комисија стоји уз Србију у овој ванредној ситуацији и у сталном је контакту са властима у Београду, како би се нашао начин да се помогне”, потврдила је за Танјуг Маја Коцијанчич, портпаролка комесара за суседску политику и преговоре о придруживању Јоханеса Хана.

У Србију је последњих месеци ушло на десетине хиљада избеглица, махом из Сирије и Авганистана, а премијер Александар Вучић је недавно упозорио да српски буџет не може још дуго да издржи терет њиховог збрињавања.

Коцијанчич је рекла да ЕК поздравља успостављање јединственог прихватног центра у Прешеву.

У Европској комисији кажу да из Београда још нису примили конкретан захтев за помоћ, али да су, у случају да Србија затражи помоћ, спремни да издвоје средства из фондова за хуманитарну помоћ и цивилну заштиту, као што је то био случај током катастрофалних поплава прошле године.

Поред тога, стручњаци Комисије довршавају планове за регионални програм подршке земљама Западног Балкана и Турској који треба да почне да се примењује од септембра.

Око осам милиона евра из тог програма биће усмерено на идентификацију миграната, размену информација и успостављање механизма за њихов повратак, а програм се ради у координацији са европском граничном службом Фронтекс, Међународном организацијом за миграције (ИОМ) и Високим комесаријатом за избеглице Уједињених нација (УНХЦР).

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here