Насловна Политика ЕУ ће доделити Украјини кредит од 1,8 милијарди евра

ЕУ ће доделити Украјини кредит од 1,8 милијарди евра

0
ПОДИЈЕЛИ

Министри финансија Европске уније договорили су данас доделу зајма Украјини од 1,8 милијарди евра како би ту земљу спасили од банкрота, остављајући такође отворену опцију за повећање износа кредита у каснијој фази.

dolari

„Европска комисија је понудила 1,8 милијарди евра. Неки су желели да та помоћ буде и већа. Оно што је хитно јесте да почнемо са имплементацијом овог пакета, јер је Украјини то потребно како се њена влада не би суочила са неподношљивом ситуацијом“, изјавио је француски министар финансија Мишел Сапен, а преноси Ројтерс.

Према речима неименованих европских дипломата, један број европских влада, укључујући Велику Британију, тражио је да се Украјини додели чак 2,6 милијарди евра у виду средњорочних кредита у овој и наредној години.

Ројтерс наводи да се Украјина, која води скуп рат против проруских снага на истоку земље, у потпуности ослања на кредитну линију добијену од Међународног монетарног фонда како би избегла банкрот. Економисти, међутим, тврде да Кијев има буџетски мањак од 15 милијарди долара.

Вредност ММФ-овог пакета додељеног Украјини је 17 милијарди долара, а украјинске власти се надају да ће актуелна рунда преговора са званичницима ММФ-а помоћи у ослабађању нових средстава из тог пакета.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here