Насловна Поглед Ердоганов утицај на Балкану: Дуго сеже султанова рука

Ердоганов утицај на Балкану: Дуго сеже султанова рука

0
ПОДИЈЕЛИ

Јесте да Македоније није више османска провинција, али турски утицај је поново велики. То је један Ердоганов критичар осетио на сопственој кожи.

Раније је све било врло једноставно. Кад би неки необуздани поданик у далеком Ускубу увредио Султана, гувернер провинције звани Вали часа часио не би. Одвукао би починиоца пред Кадију, који би му одмах опалио казну.

Данас је то већ нешто компликованије. Ускуб се сада зове Скопље и није више главни град османске провинције Косово, него независне државе Република Македонија.

Али и даље се дешава да турски државни поглавар бива увређен. Са тим што то сада више није султан него председник Ердоган. Један држављанин како Македоније тако и Турске је тако недавно од суда у Скопју кажењен са 400 еура. А по тужби турског амбасадора лично. Оптужени се на својој фацебоок-страници био иронично изразио о његовом председнику Ердогану.

Случај је изазвао велику пажњу у земљи. Критичари не виде само слободу изражавања у опасности него и сувереност државе, која ипак није више, како је већ утврђено, османска провинција. Но независност слабашних држава је једна врло климава работа.

Већинско хришћански-правоверно становништво Македоније негује добре односе са Турском. Истанбул наоружава зато македонску армију и подржава Скопје у размирицама са Грцима.

Кад је Ердоган, после покушаја пуча 2016, од земаља Балкана захтевао да позатварају школе Гуленове оганизације, изгледало је да је Македонија одмах вољна да то и уради. Но, десило се није ништа – вероватно зато што пуно македонских политичара своју децу школује управо у овим институцијама. Ердоган је потом Македонији отказао уговор, који регулише медјусобно признавање школских диплома.

gulen 644x445 409x283 Ердоганов утицај на Балкану: Дуго сеже султанова рука

На све ово осудјени корисник Фејсбука очито мислио није, кад се са Ердоганом нашалио. Али лукавим Македонцима је таман дошао као поручен: положили су га „султану“ пред ноге, као јефтину жртву.

(Neue Zuercher Zeitung (НЗЗ); Аутор: Андреас Ернст; Превод: Мирко Вулетић)

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here