Насловна Политика Ердоган: Није било геноцида над Јерменима

Ердоган: Није било геноцида над Јерменима

0
ПОДИЈЕЛИ

erdogan

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да ће се Анкара „активно противити“ кампањи да земља призна геноцид над Јерменима 1915. година, чија ће 100-годишњица бити обиљежена у априлу.

„Министарство иностраних послова и надлежне институције ће се активно борити против тих навода“, рекао је Ердоган у говору турским амбасадорима окупљеним у Анкари.

Једна од сједница годишње конференције турских амбасадора посвећена је дефинисању стратегије против напора Јермена и јерменске заједнице у Турској да Анкара призна геноцид.

Ердоган је прошле године, уочи 99. годишњице страдања Јермена, упутио саучешће породицама жртава, што је први такав потез једног турског званичника поводом догађаја у Турској 1915. године.

Историчари процјењују да је око 1,5 милиона Јермена убијено за вријеме и послије Првог свјетског рата у Турској, што многи оцјењују као први геноцид у 20. вијеку. Турска наводи да је убијено 500.000 Јермена.

Турска негира да је ријеч о геноциду и тврди да је број жртава преувеличан и да су настрадали заправо жртве грађанског рата и немира послије распада Отоманског царства, што је довело до губитака на обје стране.

Комеморације поводом масакра над Јерменима одржавају се сваке године 24. априла.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here