Насловна Политика Ердоган неће престати да говори истину и подржава народ Египта

Ердоган неће престати да говори истину и подржава народ Египта

0
ПОДИЈЕЛИ

svet-ERDOGAN

Премијер Турске Тајип Ердоган изјавио је да неће престати да критикује египатске власти након протеривања турског амбасадора из Каира, преноси Б92.

Ердоган је био оштар критичар војног удара којим је почетком јула свргнут египатски исламистички председник Мохамед Морси, што је подстакло владу у Каиру да у суботу спусти дипломатске односе са Турском на ниво отправника послова и протјера турског амбасадора из Каира.

Египатски амбасадор ,,persona non grata“

Анкара је на то одговорила истом мјером, спустивши међусобе односе на нижи ниво и прогласивши египатског амбасадора, који је ван Турске, персоном нон грата, навела је агенција АП.

Ердоган је у данашњем говору присталицама своје Партије правде и развоја у парламенту рекао да неће престати ,,да говори истину и да подржава народ Египта само због тога што то узнемирава лидере војног удара“.

Критика упућена и  Западу

Турски премијер је такође критиковао западне земље што се не изјашњавају против војне интервенције у Египту.

Ердогнова исламистичка влада је склопила савезништво са Морсијем и његовом Муслиманском браћом након, што је тај исламистички лидер победио на првим слободним предсједничким изборима у Египту у јуну 2012.

,,Наставићемо да говоримо свету о тој влади која је дошла на власт војним ударом и о људској трагедији“ која се одвија у Египту, рекао је Ердоган.

Затегнутост између двије земаље, које су важне савезнице САД у том региону, траје већ месецима, подсјећа агенција АФП.

Египатски односи са САД су такође нарушени, при чему је Вашингтон обуставио исплату дијела своје годишње војне помоћи Египту од 1,5 милијарди долара, али није назвао свргавање Морсија војним ударом.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here