Насловна Политика Ердоган: На помолу сукоб цивилизација

Ердоган: На помолу сукоб цивилизација

0
ПОДИЈЕЛИ

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган упозорио је данас на „сукоб цивилизација“ после таласа напада милитантних исламиста у Паризу и рекао да се иза прошлонедјељног напада на сатирични магазин „Шарли ебдо“ у Паризу крију напади на ислам.

erdogan-cartoon

„Са великом забринутошћу пратимо нападе на ислам који се крију иза напада на сатирични магазин у Француској“, рекао је Ердоган, који је постао све гласнији критичар онога што сматра растућом исламофобијом на Западу, преноси Ројтерс.

„Упркос свим нашим настојањима да то спријечимо, теза о сукобу цивилизација се обистињује“, истакао је турски предсједник данас на састанку са привредницима у Анкари.

Не спомињући имена, Ердоган је, такође, очигледно критиковао француске власти због тога што су дозволиле Ајат Бумедијен, супрузи једног од наоружаних нападача, да отпутује у Турску у данима након напада изведених прошле недјеље, а за коју се вјерује да је сада у Сирији.

„Они говоре о људима који пролазе кроз Турску, али би требало да прво науче како да провјере пасоше када ти људи напуштају њихову земљу“, примијетио је турски предсједник.

Турска је појачала пограничну безбједност након што се суочила са критикама да је дозволила стотинама европских будућих милитантних активиста да пређу у сусједну Сирију и придруже се радикалним групама, укључујући џихадистичку организацију Исламска држава.

Неименовани француски званичник је рекао раније ове недјеље да је обавјештајна сарадња између Париза и Анкаре снажна и нагласио да Турска није крива што није ухапсила Бумедијен, подсјећа британска агенција.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here