Насловна Мозаик Епидемије има, али неће да је прогласе

Епидемије има, али неће да је прогласе

0
ПОДИЈЕЛИ

Институт за јавно здравље (ИЈЗ) потврдио је да је регистрована епидемија грипа у Црној Гори, али тврде да се нијесу стекли услови да је Министарство здравља и прогласи.

pithovirus sibericum Епидемије има, али неће да је прогласе

Саопштили су да се епидемија проглашава само када је угрожен велики број живота, што код нас, тврде, није случај.

Анализом тренутне епидемиолошке ситуације није регистрована повећана стопа морталитета од грипа у популацији“, пише у саопштењу.

Наводе да се региструју спорадични случајеви тешке акутне респираторне инфекције које се повезују са компликацијама грипа.

Појаснили су да се, осим повећања обољења које личе на грип и стопе морталитета, прате и други бројни показатељи, као што су географска раширеност обољења, интензитет клиничке активности вируса, степен оптерећења у домовима здравља…

„Вијести“ су јуче објавиле да надлежни нијесу обавијестили јавност да у држави влада епидемија грипа, иако подаци ИЈЗ показују да је забиљежена стопа од 147 обољелих на 100.000 становника, што је за готово 50 процената више од „епидемијског прага“.

Према подацима ИЈЗ, прошле седмице регистровано је укупно 913 обољелих пацијената, иако је стваран број знатно већи, с обзиром на то да сви обољели од грипа не траже помоћ љекара.

Од 10. јануара до 22. фебруара лабораторијски је потврђен 81 случај грипа, а обољели су из Подгорице, Даниловграда, Никшића, Плужина, Цетиња, Бара, Будве, Котора, Херцег Новог и Рожаја.

Забиљежен је и један смртни случај.

Из Института су препоручили грађанима да избјегавају блиске контакте са обољелим особама и додиривање очију, носа и уста прљавим рукама. Савјетовали су да редовно провјеравају просторије, избјегавају боравак у затвореним просторијама гдје се налази велики број људи, практикују добре навике, као што су адекватна исхрана са доста свјежег воћа и поврћа, спавање и физичку активност.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here