Насловна Друштво ЕПЦГ: За двије седмице јануара искључено готово 1.000 потрошача

ЕПЦГ: За двије седмице јануара искључено готово 1.000 потрошача

0
ПОДИЈЕЛИ

Због дуга је прошле године са мреже искључивано 25 хиљада домаћинстава и пет хиљада предузећа, а уговор о измирењу дуга у више мјесечних рата потписало је њих 80 одсто.

epcg

Са електроенергетске мреже је због неплаћених рачуна током двије седмице јануара искључено укупно 978 потрошача, саопштено је из Електропривреде (ЕПЦГ).

Електропривреда је почела са искључењима 12. јануара, јер закон забрањује да се то ради у вријеме празника и викенда.

Из Дирекције за односе са јавношћу ЕПЦГ Побједи су казали да је у децембру прошле године са мреже искључено око 1,98 хиљада потрошача.

Због дуга је прошле године са мреже искључивано 25 хиљада домаћинстава и пет хиљада предузећа, а уговор о измирењу дуга у више мјесечних рата потписало је њих 80 одсто.

„ЕПЦГ је спремна да омогући корисницима плаћање дуга на рате. Прошле године потписана је 31 хиљада протокола о измирењу дуга на више рата. На овај начин се потрошачима нуди могућност измирења дуга на више мјесечних рата од 20 еура, без учешћа“, подсјећају из ЕПЦГ.

Највише за струју дугују Никшићани. Просјечан дуг по домаћинству у тој општини је 730 еура. Слиједе Бјелопољци са 700 и Подгоричани са 590 еура.

„Просјечан дуг за струју по домаћинству, на нивоу Црне Горе је 400 еура“, наводе из ЕПЦГ.

Тивћани су најредовнији платише, а просјечни дуг на ниво те општине је 90 еура. Слиједе Пљевљаци са 125 и Новљани са просјечним дугом од 130 еура.

Представник Центра за заштиту потрошача (ЦЕЗАП), Предраг Бољевић је казао да, према закону, нема начина да се заштити потрошач који не плаћа струју.

Он сматра да би требало, како је урадила сусједна Хрватска, да се опрости ненаплативи дуг.

„Има људи који никада неће моћи да измире дуг за струју, јер немају пара. Једино свјетло на крају тунела је либерализација тржишта јер нови испоручиоци електричне енергије који дођу прикључиће оне који су искључени са мреже“, рекао је Бољевић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here