Насловна Насловна ЕП усвојио Резолуцију о Сребреници

ЕП усвојио Резолуцију о Сребреници

2
ПОДИЈЕЛИ

Посланици Европског парламента усвојили су Резолуцију о Сребреници којом се оштро осуђује злочин у Сребреници.evropski parlament

У Резолуцији се злочин у Сребреници, у складу са пресудама Хашког трибунала и Међународног суда правде, означава као геноцид.

Као одговорне за масовну егзекуцију више од 8.000 муслиманских мушкараца и дечака из Сребренице означене су „снаге босанских Срба под командом генерала Ратка Младића, уз учешће паравојних и нерегуларних јединица.

„То је највећи ратни злочин који се десио у Европи након Другог светског рата“, пише у предлогу резолуције.

У тексту резолуције се подсећа да се око 1 200 Сребреничана још воде као нестали, као и да су на хиљаде жена и деце депортоване, а многе жене су и силоване.

„Трагични догађаји у Сребреници су оставили дубоке емоционалне ожиљке и створили дуготрајне препреке политичком помирењу народа Босне и Херцеговине“, пише у тексту.

Истиче се и суодговорност Уједињених нација, које нису испуниле мандат да заштите становнике „заштићених зона“.

У резолуцији се најоштрије осуђује не само геноцид у Сребреници, него и сви остали злочини у рату у бившој Југославији, а породицама жртава се упућују изрази саучесћа.

„Европски парламент најоштрије осуђује геноцид у Сребреници и свечано објављује да се тако језив злочин никада не сме поновити и да ће учинити све што је у његовој моћи да се не понови ; одбија се свако порицање, релативизација и неистинито тумачење геноцида“, истиче се се у документу.

У текст резолуције убачена су и два амандана предлагача резолуције Ивана Јаковчића којима се осуђује руско стављање вета на британску резолуцију о Сребреници у СБ УН и похваљује се одлука да се 11. јул прогласи даном жалости у БиХ ради сећања на настрадале жртве.

Раније данас, Представнички дом Конгреса САД-а једногласно је усвојио Резолуцију о Сребреници којом се злочин из јула 1995. године дефинише као геноцид.

Подсетимо, Резолуција о Сребреници коју је предложила Велика Британија јуче није усвојена на Савету безбедности Уједињених нација, након што је Русија уложила вето.

2 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Скотине (које нас представљају у ПЕ, ОЕБС, …) ће да гласају за…?

  Усредсредимо се на ове „наше“. Оне које су поставиле ОКУПАЦИОНЕ снаге Србије у власти на свим нивоима (парламенту, влади, покајнику, агенцијама, …). И све оне Издајнике који су омогућили упропашћавање, распродају и распарчавање државе, као и свакодневно малтретирање, пљачкање и брукање народа… Не дајмо им повода да помисле да је истина сахрањена и да побеђују. Радимо на уклањању окупације, окупатора и њихових слугу.

  А када се ослободимо ОКУПАЦИЈЕ, престаће да важе њихове норме и закони, као и сви потписи „докумената“ којима је Држава распродата и издата.

  • 0
   0

   Druže, možda bi pametnije bilo priznati samom sebi da su neki ljudi u ime srpstva počinili genocid u Srebrenici, probaj ništa te ne košta .

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here