Насловна Политика ЕП: Усаглашен нацрт резолуције о Сребреници

ЕП: Усаглашен нацрт резолуције о Сребреници

0
ПОДИЈЕЛИ

Представници водећих политичких група у ЕП усагласили су нацрт резолуције о Сребреници, о коме ће се сутра гласати на пленарној седници у Стразбуру.

EP

Резолуција о Сребреници уведена је у дневни ред након што је предлог хрватског посланика Ивана Јаковчичада да се она донесе раније овог месеца био најпре одбачен, а затим прихваћен у ванредној процедури.

У нацрту који је настао усаглашавањем предлога који су јуче поднели представници седам посланичких група (народњаци, социјалисти, либерали, зелени, конзервативци и две мање евроскептичне странке) оштро се осуђује злочин у Сребреници, који се у складу са пресудама Хашког трибунала и Међународног суда правде означава као геноцид.

Као одговорне за масовну егзекуцију више од 8.000 муслиманских мушкараца и дечака из Сребренице, нацрт означава снаге босанских Срба под командом генерала Ратка Младића, уз учешће паравојних и нерегуларних јединица.

„То је највећи ратнои злочин који се десио у Европи након Другог светског рата“, пише у предлогу резолуције.

У усаглашеном тексту се подсећа да се око 1 200 Сребреничана још воде као нестали, као и да су на хиљаде жена и деце депортоване, а многе жене су и силоване.

„Трагични догађаји у Сребреници су оставили дубоке емоционалне ожиљке и створили дуготрајне препреке политичком помирењу народа Босне и Херцеговине“, пише у тексту.

Истиче се и суодговорност Уједињених нација, које нису испуниле мандат да заштите становнике „заштићених зона“.

У предлогу резолуције се најоштрије осуђује не само геноцид у Сребреници, него и сви остали злочини у рату у бившој Југославији, а породицама жртава се упућују изрази саучешћа.

„Европски парламент најоштрије осуђује геноцид у Сребреници и свечано објављује да се тако језив злочин никада не сме поновити и да ће учинити све што је у његовој моћи да се не понови ; одбија се свако порицање, релативизација и неистинито тумачење геноцида“, истиче се се у документу.

Од политичких лидера у БиХ се захтева да признају догађаје из прошлости и да заједно раде да обезбеде бољу будућност свим грађанима, а од суседних држава , али и верских лидера, уметника, радника у култури и представника цивилној друштва се тражи да им у томе помогну.

Парламент подвлачи посвећеност Европске уније европској перспективи и придруживању БиХ и свих држава Западног Балкана и наглашава важност регионалне сарадње у том процесу.

„ЕП пдстиче развој образовних и културних програма који промовишу разумевање узрока таквих злодела,и подижу свест о потреби одржања мира и промовишу људска права и међуверка толеранција , каже се на крају, уз посебну подршку „Мајкама Сребренице и Жепе“ на подизању свести грађењу основа за помирење.

Посланици ЕП ће о овом предлогу гласати на сутрашњој пленарној седници.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here