Насловна Политика ЕП позива Србију да уведе санкције Русији

ЕП позива Србију да уведе санкције Русији

3
ПОДИЈЕЛИ

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер поднео је спољнополитичком одбору ЕП нацрт предлога резолуције о напретку Србије 2014. године у којем је поред осталог изражено „жаљење што Београд, када је то било тражено, није ускладио своје одлуке са одлукама Савета ЕУ о увођењу рестриктивних мера против Русије“.

EU Parliament Session in Strasbourg

„ЕП позива Србију да усклади своју спољну и безбедносну политику са политиком ЕУ, укључујући своју политику према Русији“, наведено је у нацрту предлога резолуције.

ЕП је поздравио председавање Србије ОЕБС-у и њене приоритете, напомињући да је Србија вољна да подржи све напоре за решавање постојећих сукоба мирним путем.

Када је реч о односима српске владе са суседним земљама „ЕП цени конструктиван приступ који је омогућио знатан напредак у остваривању регионалне сарадње и ближих односа са ЕУ„, поздрављајући састанак српског и албанског премијера у Београду 10. новембра.

У тексту је похваљен рад регулаторних тела и њихов допринос побољшању правног оквира и вишем нивоу одговорности државних институција, истичући да њихове препоруке морају да се следе, а њихова независност да се поштује.

Похвале и „подстицаји“

Поздрављена је и одлука Владе Србије да омогући организовање параде поноса која је одржана 28. септембра без већих инцидената, као и доношење смерница за укључивање цивилног друштва у процес израде закона.

ЕП поздравља снажан политички подстицај борби против корупције и истиче да правосудна реформа мора да буде настављена, како би била загарантована потпуна независност и непристрасност судија и тужилаца.

Поздрављено је и доношење закона о јавном информисању и медијима и упућен је позив за њихово спровођење, али је изражена забринутост због „све горих услова за потпуно остваривање слободе изражавања у Србији и због претњи новинарима“, а наглашена је и потреба за потпуном транспарентношћу у погледу власништва у медијима.

ЕП поздравља и реформу јавног сектора и подстиче српске власти да спроведу структурне реформе како би се поправила клима за инвестирање, смањила стопа незапослености и сиромаштва, као и да би се постигла фискална консолидација.

Власти у Србији позване су да појачају напоре на усклађивању законодавства у области енергетике са тековинама ЕУ како би се што пре постигло раздвајање у гасном сектору и реструктуирањејавног предузећа за гас.

ЕП поздравља и први споразум о начелима за нормализацију односа Београда и Приштине, подстиче на наставак започетог дијалога, оцењујући да поглавље 35 треба да буде отворено на самом почетку преговора о придруживању Србије ЕУ.

ЕП је изразио забринутост што је већина закона донесена по хитној процедури, због чега није увек било могућно да се обаве саветовања са свим заинтересованим странама.

Поздрављена је посвећеност владе европским интеграцијама, а Србија је позвана да се придружи Механизму цивилне заштите ЕУ после мајских поплава које су нанеле велику штету.

У предлогу извештаја о напретку поздрављен је званични почетак преговора о ступању Србије у пуноправно чланство у ЕУ који су отворени 21. јануара прошле године када је одржана прва међувладина конференција.

3 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Не дај се Србијо!
  Ако се придружите санкцијама Русији, цјелокупно Српство ће бити обрукано. Ово је ваш тежак испит, не посустаните пред Европом, која губи тло под ногама. Не дозволите да вас одвуче у Адске дубине!

 2. 0
  0

  Из твојиех У Божије Жарко, али само да знаш да је Тачију пријем код Ђукановића уговорио ЕУ Вучић.

 3. 0
  0

  Snkcije Rusiji bi bila prva stvar i jedini način da se narod oslobodi ržima u Beogradu i Podgorici,jer jedini novac dolazi iz te zemlje.Medjutim to je samo jedna igra da se onaj nesretnik održi na vlast,jer kao oni traže sankcije a on se protivi.Š to se nas tiče turizam je zvršena stvar a samim tim i citava ekonomije,možda ima nade u dogovor Tači Djukanovic ,da se tranzit prenese u većoj količini preko Crne i tako se zaradi dio novca za budzet.Nekda cigari sada beli prašak.Narod je za to,da nije tako nebi juče u Podgorici bilo onoliko malo naroda.Zato samo napred u bolji život, sa drogiranom djecom,kojih u našoj deželi ima oko 40 000, zavisnih od te proklete stvari,a njihovi roditelji ,djedovi ne protestvuju protiv toga,a zašto i bi kada je penzija sjutra i preksjutra tu za Svetog Jovana.Njegova ruka je u Cetinje kako će nas kazniti to samo Gospod zna,ali će kazna biti strašna.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here