Насловна Друштво Епископ Јоаникије: Нека се види колико волимо Русију

Епископ Јоаникије: Нека се види колико волимо Русију

1
ПОДИЈЕЛИ

„Драго нам је да се вечерас види колико волимо Русију и чује да светосавски народ, народ Светог Василија, у Црној Гори, никада неће подржати санкције Русији, нити ће стати на страну руских непријатеља“, казао је вечерас епископ будимљанско-никшићки господин Јоаникије, на Светосавској академији у Бијелом Пољу, којој је присустовао амбасадор Руске федерације у Црној Гори, Андреј Нестеренко.

svetosavska akademija Bijelo Polje

Епископ Јоаникије је, честитајући празник, саопштио да му је драго да присутне поздрави у име цркве Светих апостола Петра и Павла, Мирослављеве задужбине, те манастира Вољавца Немањине задужбине, Светог Николе у Никољцу, велике Немањићке ћириличне ризнице у Бијелом Пољу.

„Да вас поздравим испред Немањићке задужбине Ђурђеви Ступови и старе Будимљанске епископије, коју је основао Свети Сава прије 800 година. Због тог великог јубилеја, оснивања српске цркве, прије осам вјекова, који ће бити за коју годину, кад ћемо такође прославити јубилеј Будимљанске епископије – Светосавске. Све вас позивам да се унапријед припремамо у духу Светога Саве, да достојно дочекамо тај велики јубилеј“, казао је епископ Јоаникије.

Он је поздравио и предсједника Општине Бијело Поље, Александра Журића, као и предсједника Општине Мали Иђош, Марка Ровчанина, који је поријеклом из Бијелог Поља, те предсједника Општине и Скупштине Беране Драгослава Шћекића и Горана Киковића.

Прочитан је и телеграм који је упутио предсједник републике Србије Томислав Николић, поводом обиљежавања дана Светог Саве у Бијелом Пољу.

Након што је десетогодишња Исидора Јеврић честитала славу, ректор цетињске Богословије, ставрофор Гојко Перовић, бесједећи о Светом Сави говорио је о животу и значају дјела Светог Саве за српски род.

„Изузетно ми је задовољство да говорим на овако лијепом скупу и да пренесем поздраве вископоросвећеног митрополита црногорско-приморског, господина Амфилохија, као и ученика и професора цетињске Богословије и православних вјерника са Цетиња“, казао је Перовић.

У оквиру програма Светосавске академије, који је водила Весна Јаћимовић, наступили су народни гуслар Мирко Радовић, Бјелопољац који живи у Канади,  црквени хор из Бијелог Поља „Свети Никола“, етно група „Ива“ из Добоја, као и КУД „Текстилац“ из Бијелог Поља, рецитаторке Исидора и Теодора Јеврић из Бијелог Поља и глумац Југословенског драмског позоришта из Београда, Небојша Миловановић.

Након академије, у етно селу „Вуковић“ у Томашеву, одржан је традиционални Светосавски бал.

1 КОМЕНТАР

 1. 0
  0

  Ето баш на Празник Светог Саве, добих поруку од једног Дробњака-Никшићанина који је у неким везама са неким политичарима у Црној Гори.
  Иако има неких интелектуалних и породичних проблема, помало ме забрину.
  Завршио је факултет у Београду. Био предсједник локалног Црногорског друшта-једноцифреног, путовао по Америци око референдума.

  Каже да се спрема да прослави улазак Црне Горе у Нато.
  Сматра да су издајници они који нијесу за Атланске интеграције,
  ко није за Америку и Нато као једини добар избор за Црну Гору.

  Очекује и радује се пропасти Русије. Мрзи Србе и Србију.

  Па побогу, имате ли таквих тамо доста?
  Спрема ли се то Црној Гори Украјинска прича и реалност?
  Руси тамо ратују против Руса. Који су то Украјинци? Мало их има.
  Хоће ли у Црној Гори бити рат Срба са бившим Србима?

  Ако америчка страна буде надмоћнија, хоће ли се поновити прича о Партизанима и четницима. Хоће ли нас Србе из Црне Горе по свијету сматрати непријатељском емиграцијом, као оне који су били против комунизма.
  Да ли се историја понавља?

  Има ли тамо доста политичких (плаћених-продатих) лудака?

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here