Насловна Политика ЕП: Добри односи Србије и Русије нису проблем, али…

ЕП: Добри односи Србије и Русије нису проблем, али…

0
ПОДИЈЕЛИ

Добри односи Србије и Русије у принципу не представљају проблем у односима с Европском унијом, али Србија ипак мора да процијени какаве ће мјере предузети у ком тренутку и да покаже потпуну посвећеност када је у питању пут ка ЕУ, поручили су посланици Европског парламента Кнут Флекенштајн и Тања Фајон.

brisel

Флекенштајн, потпредсједник групе социјалиста и демократа у ЕП, за лист „Данас“ рекао је да, иако не треба пренаглашавати ствари, „Европска унија сигурно не би позитивно гледала на најављено заједничко одржавање војних вјежби Србије и Русије“.

Флекенштајн, чија је партија у владајућој коалицији у Њемачкој, додао је и да би „да је на мјесту Београда, гледао да одложи војне вјежбе с Русијом, ако не и да их откаже“.

Упитан да ли ће ЕП реаговати у случају да буду одржане војне вјежбе Србије и Русије заказане за септембар, он је одговорио да је „сигуран да се то неће допасти већини посланика ЕП и да ће ЕП одговорити на неки начин“.

Саговорник „Данаса“ оцијенио је и да ће сва три поглавља – 23 и 24 о владавини права и 35 о односима с Приштином, бити отворена истовремено, до краја године, о чему ће коначну одлуку донети Европски савјет, али је подсјетио да се Њемачка залаже за то да прво буде отворено поглавље 35.

Флекенштајн, који је недавно посјетио Београд у оквиру делегације ЕП, рекао је да, после разговора са српским званичницима његов утисак гласи да се Србија налази на добром путу, будући да су донијети бројни закони, али да то не смије остати мртво слово на папиру.

„Узмимо за пример питање слободе медија. Чуо сам да постоје три нова закона и шта они садрже, али нужно је спровести све то у пракси. Ово није критика власти, ваћ само желим да кажем да посао није завршен, посао сада почиње“, закључио је Флекенштајн за „Данас“.

Потпредсједница Клуба посланика Напредног савеза социјалиста и демократа у ЕП Тања Фајон, која се такође налазила у делегацији која је боравила у Београду, рекла је за „Политику“ да ЕУ очекује да Србија постепено уводи санкције Русији.

„Ми разумемо чврсту везу и традиционалне односе Србије с Русијом, али исто тако очекујемо и потпуну посвећеност када је у питању пут ка ЕУ. То ми је током разговора потврдио и цео српски политички врх“, рекла је Фајон.

Она је казала да не сумња да су они који воде Србију „свјесни потребе да се спољна политика ЕУ, укључујући и санкције Русији, постепено примјени и у Србији, тј. да се спољна политика Србије хармонизује са спољном политиком ЕУ“.

Фајон је нагласила да је важно да преговори ЕУ са Србијом што пре почну, нарочито отварање поглавља 23 и 24 до краја године.

Она је нагласила и да је дијалог између Београда и Приштине од суштинског значаја не само за напредак Србије ка ЕУ већ и за боље односе у целом региону.

Фајон се залаже и за увођење безвизног режима за грађане Косова и Метохије, што би, како је рекла, поред слободе путовања, значило и мање трговине људима и лажним документима.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here