Насловна Политика Енергентска сигурност Србије? С ким се све срела Нуландова у Београду и...

Енергентска сигурност Србије? С ким се све срела Нуландова у Београду и зашто је заправо дошла

0
ПОДИЈЕЛИ

Председник владе Србије Александар Вучић разговарао је данас у Београду с помоћницом државног секретара САД Викторијом Нуланд која му је „пренела чврсту подршку Вашингтона путу Србије ка ЕУ и намеру САД да помогне у обезбеђивању енергетске сигурности Србији“, саопштено је из српске владе.

nulandova-u-srbiji-twiter

Нуландова и Вучић разговарали су о билатералним односима, евроинтеграцијама Србије, дијалогу Београда и Приштине‎ и о ситуацији у региону, с посебним освртом на Босну и Херцеговину и Македонију, наводи се у саопштењу.

Вучић је у разговору нагласио чврсту опредељеност Србије за евроинтеграције и испуњење свог спољнополитичког приоритета, чланства у ЕУ. Он је истакао да српска влада намерава да настави дијалог с Приштином, како би у најкраћем року дошла до решења која би допринела очувању регионалне стабилности.

„Политичка и економска стабилност кључна је за напредак региона и Србија неће одустати од политике која води том циљу“, истакао је Вучић, наводи се у саопштењу.

Са Дачићем о Украјини

Председник Србије Томислав Николић и министар иностраних послова Ивица Дачић разговарали су такође данас са помоћницом америчког државног секретара за Европу и Евроазију Викторијом Нуланд.

Она је Дачићу, као председавајућем ОЕБС-у пренела да Србија има пуну подршку САД-а у настојању да се успостави мир у Украјини.

Дачић је истакао да, за Србију и за њега лично, као председавајућег ОЕБС-у, приоритет остаје проналажење општеприхватљивог решења, успостављање мира и постепена нормализација ситуације кроз наставак дијалога у оквиру ОЕБС-а.

Српско председавање Организацијом координира напоре свих механизама ОЕБС-а, чија је Специјална посматрачка мисија једино међународно присуство на терену.

Трилатерална контакт група, у чијем раду учествује специјални представник председавајућег ОЕБС-у, једини је форум под чијим се окриљем окупљају све стране у сукобу, наведено је у саопштењу Министарства спољних послова Србије.

„Настојимо да, уз подршку међународних партнера, обезбедимо поштовање примирја на терену и напредак у политичким преговорима за окончање кризе“, рекао је Дачић.

Нуландова је пренела је да у актуелном моменту, када ОЕБС доживљава своју ренесансу, Србија, као председавајућа Организације, има пуну подршку САД-а у настојању да се успостави мир на територији Украјине, кроз пуно поштовање и имплементацију Споразума из Минска.

Са Николићем о региону

„Србија је уложила много напора да стабилизује ситуацију у региону, то је њено опредељење и од тога неће одступити упркос томе што очигледно нису баш сви у окружењу спремни да поделе тежину тог посла са нама“, поручио је председник Србије Томислав Николић у разговору са званичницом Стејт департмента.

„Србија поступа одговорно према будућности региона не одговарајући на поједине спорадичне провокације од стране наших суседа, а то не доживљавамо као нашу слабост, већ као инвестицију у бољи живот грађана“, рекао је Николић.

Он је оценио да је добро што британска резолуција о Сребреници није прошла у Савету безбедности Уједињених нација, „јер бисмо се поново сукобљавали уместо да сви заједно радимо на бољој будућности и губимо време подсећајући се на прошлост наших међусобних сукоба“.

Николић је истакао да је врло поражавајућа чињеница то што је већ следећи дан такву резолуцију донео Европски парламент, и то на предлог посланика из Хрватске, који је требало да се сети српских страдања у Другом светском рату и после њега.

„Србија је уложила много труда да се смање тензије на Балкану, а својим реформама и уређивањем државе у претходних неколико година свакако је заслужила да што пре буде примљена у пуноправно чланство ЕУ“, рекао је Николић, а наводи се у саопштењу Прес службе председника Републике.

Помоћница државног секретара САД-а Викторија Нуланд истакла је да Сједињене Државе подржавају Србију на њеном путу евроинтеграција и да су спремне у томе да помогну.

„Партнерство наше две земље јача нашим заједничким радом и Америка је врло заинтересована да Србију види у породици европских народа“, рекла је Викторија Нуланд, наводи се у саопштењу.

Она је поздравила напредак који је Србија исказала пролазећи кроз реформе које имају за циљ модернизацију земље.

Са Пајтићем о контроли власти

Председник Демократске странке (ДС) Бојан Пајтић разговарао је данас са помоћницом америчког државног секретара за Европу и Евроазију Викторијом Нуланд, која је подржала Србију на путу ка ЕУ и истакла важност опозиције у демократској контроли власти.

Како се наводи у саопштењу ДС-а, Пајтић је истакао значај што скоријег отварања поглавља 23 и 24 у преговорима са Европском унијом јер ће то допринети демократизацији и реформисању Србије.

Председник ДС-а подвукао је приврженост европским интеграцијама.

Он је као највеће изазове навео одсуство пуне слободе медија и случајеве угрожавања људских права и притисака на независне институције.

Пајтић је истакао и да постоји забринутост због атмосфере у којој ће се спроводити наредни локални и покрајински избори.

Он је рекао да је током неколико одржаних ванредних локалних избора било више десетина насилних инцидената над члановима ДС-а који су пријављени надлежним органима, али да није уследила никаква реакција државе.

Састанку са Нуланд су, поред Пајтића, присуствовали и лидери СДС и ЛСВ Борис Тадић и Ненад Чанак.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here