Насловна Мозаик Емиру Кустурици и Галерији Матице српске награда „Мати Ангелина“

Емиру Кустурици и Галерији Матице српске награда „Мати Ангелина“

1
ПОДИЈЕЛИ
Мати Ангелина Бранковић

Галерија Матице српске из Новог Сада и идејни творац Андрићграда Емир Кустурица овогодишњи су добитници награде „Деспотица мати Ангелина“ за допринос љепоти и достојанству живота коју додјељују Епархија сремска и Радио-телевизија Војводине, уз подршку Матице српске.

Награда у славу српске деспотице, задужбинарке и светице Ангелине Бранковић – преподобне мати Ангелине, прве три године додјељивана је за најбољу објављену књигу на српском језику, и то пјесницима Ђорђу Николићу, Матији Бећковићу и Рајку Петрову Ногу.

Овог љета та награда је прерасла књижевни контекст, те ће се убудуће додјељивати институцији и заслужном појединцу за њихова дјела и активности којима доприносе љепоти и достојанству живота, јавила је РТВ.

Лауреатима ће награду уручити Његово преосвештенство епископ сремски Василије у петак, 11. августа, уочи Дана Свете мајке Ангелине, на Умјетничком бдењу у порти фрушкогорског манастира Крушедол, задужбине посљедњих сремских деспота Бранковића, из лозе Немањића.

Свечаност уручења награде „Деспотица мати Ангелина“, јединствене на српској умјетничкој сцени, увеличаће драмски писац Душан Ковачевић, глумци Ивана Жигон, Новак Билбија и Гордана Ђурђевић Димић, музички умјетници Биљана Крстић и „Бистрик“, те ансамбл „Сербоплов“ који широм Европе проноси стару српску грађанску музику.

Галерија Матице Српске

Извор: РТРС,ИСКРА

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here