Насловна Друштво Елис: Харадинај ће бити изручен ако се оптужбе разликују од већ виђених...

Елис: Харадинај ће бити изручен ако се оптужбе разликују од већ виђених у Хагу

2
ПОДИЈЕЛИ

Извршни директор Међународне адвокатске коморе Марк Елис оцијенио је да до изручења бившег вође терористичке ОВК и лидера Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја Србији из Француске може доћи само уколико се злочини за које га терети Србија разликују од оних на основу којих је Харадинају суђено у Хагу.

Србија и Француска имају до 40 дана за разматрање случаја Харадинаја, који је у притвору у Француској, рекао је Елис за Радио слободна Европа.

„Суд може донијети одлуку у било које вријеме, али на основу Европске конвенције о екстрадицији, постоји период од 40 дана који Србији омогућава да представи документацију, односно званичан захтјев за изручење. Суд у року од 40 дана одлучује о томе, у супротном, он ће бити пуштен“, каже Елис.

Сматра да је одлука Хашког трибунала у случају Рамуша Харадинаја веома релевантна и да је могуће да Француска одбије да га изручи уколико се налог за хапшење Србије тиче истих злочина од којих га је Хаг ослободио.

– Мислим да ће Србија предати документацију, „prima facie“ доказе који указују да Србија има јурисдикцију над тиме, и вјерујем да ће тврдити да се злочини за које га терети разликују од оних који су били дио хашког суђења – наводи он.

Иначе, додаје, ако се ради о истим злочинима, о истим оптужбама, онда он „једноставно не види како би Француска њега изручила Србији“. Као други проблем наводи евентуалну забринутост Француске у погледу тога да ли су оптужбе политичке, што је забрањени фактор према конвенцији.

„Француска га не може изручити уколико осјети да се ради о политичким оптужбама и уколико мисли да суђење може у ствари бити политичко“, рекао је.

О томе што су адвокати Харадинаја поднијели захтев за условно ослобађање, Елис је рекао да француски суд на основу својих закона може да одлучи потврдно о томе, с тим што би се Харадинају одузео пасош и ограничило кретање.

„Али на крају, сумњам да ће се изручити Србији. Имали смо исти случај и у Словенији, која није хтјела да га изручи“, наводи он.

Такође сматра да ће Француска осјетити „политичку природу“ овог случаја, с обзиром на то да се ради и о бившем премијеру који би био суочен са суђењем у контрадикторном окружењу.

„Европа је заинтересована да Србија и Косово учвршћују везе, а његова екстрадиција Србији би заиста имала негативан утицај на то“, додао је.

Елис је изнео могућност да Србија призна да се ради о политички осјетљивом питању и да затражи од Француске да спроведе хапшење, подигне оптужницу и покрене суђење на основу принципа универзалне јурисдикције о ратним злочинима.

„То би био интересантан потез Србије – да наведе да се ради о новим злочинима, али и да призна да постоји политичка осјетљивост да се суђење овог случаја догоди у Србији“, оцјењује он.

Француска би у том случају, додаје Елис, имала јурисдикцију да то уради по универзалном закону.

„Уколико су наводи и злочини повезани са ратним злочинима, онда ти злочини имају основ за међународну универзалну јурисдикцију и све земље у суштини могу да покрену суђење“, закључује Марк Елис.

Извор: РТРС

ПОДИЈЕЛИ

2 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Da je na celu Srbije, Milorad Dodik, ova bitanga bi bila izrucena i osudjena u Srbiji. Ovako sa izdajnikom Vucicem na celu nece sigurno.

  • 0
   0

   A zamisli te da je na celu specijalnog tuzilastva ustasa Bruno Velaric ili ovaj vas Vukcevic iz Goljemada na celu tuzilastva za ratne zlocine onda bi sigurno bio izrucen uz urgenciju Borisa Tadica uz dokaze koje je prikupio Rocko Milovic sa Grahova.Pustite nas vise na miru braco crnogorci imate vi vaseg posla pa ga zavrsavajte.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here