Насловна Политика Експрес: Космет пред тоталном изолацијом

Експрес: Космет пред тоталном изолацијом

0
ПОДИЈЕЛИ

Уколико Космет не буде испунило своје међународне обавезе, у које спада и оснивање Специјалног суда за злочине ОВК, суочиће се са потпуном изолацијом, пише данас приштински лист „Експрес“ позивајући се на међународне изворе.

KOSOVO

Лист даље преноси да међународни фактор наставља да врши директан притисак на лидера ДПК Хашим Тачија кога виде као главног кривица за неуспех приликом изгласавања Специјаног суда.

Међународни извори су рекли за „Експрес“ да дипломатски америчко-енглески и немачки притисак за оснивање Специјалног суда се врши и путем порука да су преговори за оснивање Специјалног суда окончани и да неће бити никаквих преговора и да неће нико бити амнестиран.

„Изолација нове државе Космет ће отежавати њено функционисање и довешће нови талас унутрашње кризе“, рекао је један званичник који је укључен у процес оснивања Специјалног суда, преноси „Експрес“.

Међународна заједница је најавила да ће поново проценити свој однос према Косову и даће до знања да се „пут ка чланству не може спровести тврдоглавошћу, супростављањем основним демократским вредностима што подразумева правну државу“.

„Друго, Космет се ионако налази далеко од успостављања закона а посебно у оштрој борби против организованог криминала и корупције; суочиће са новим захтевима да испуни критеријуме за визну либерализацију“, преноси „Експрес“.

Косметски министар европских интеграција Беким Чолаку изјавио је да ће неколико процеса важних за европске интеграције бити заустављени због неизласавања уставних амандмана којима би се омогућило оснивање Специјалног суда за ратне злочине ОВК.

Неусвајање тих амандмана у Скупштини Космета одложило је за септембар потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању (С СП) што отвара пут за један нови споразум Косова са ЕУ, преноси данас приштински „Експрес“, подсећајући да је С СП требало да буде потписан у јуну ове године.

„Експрес“ истиче да ће и процес окончања либерализације виза бити одложен за наредну годину и са великим шансама да не буде окончан ни наредне године.

Повезаност између оснивања Специјалног суда и либерализације виза напоменуо је и Чолаку, истакавши и да је дијалог са Србијом један од момената важних за европске интеграције, посебно успешно постизање договора о четири питања, укључујући оснивање Заједнице српских општина.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here