Насловна Друштво Економски парадокси: „КАП“ продат за 48,5 милиона, „Делта“ за 75 милиона евра

Економски парадокси: „КАП“ продат за 48,5 милиона, „Делта“ за 75 милиона евра

Државне фабрике нијесу на вријеме прилагођене новим околностима, па им је тржишна вриједност пала

0
"Делта"

Колико су економске и тржишне прилике, не само на свјетском, већ и на локалном нивоу динамичне посљедњих 15-ак година, показује упоредни примјер продаје државног власништва у тадашњем индустријском гиганту и највећем извознику, Комбината алуминијума (КАП) и шопинг мола Делта Цитy, пише сајт инвеститор.ме.

Док је сва имовина КАП-а, грађена деценијама, 2005. године продата фирми руског олигарха Олега Дерипаске за 48,5 милиона евра, подгорички шопинг Делта Цитy, који је отворен три године након приватизације КАП-а, продат је 2016. године за 75 милиона евра. Када се узме у обзир да је 48,5 милиона 2005. године вредјело значајно више него 2016. године, реална разлика је још драстичнија у корист тржног центра.

Одговор на питање како је могуће да “хангар” са накрцаним продавницама и бутицима буде толико вреднији од индустријског комплекса, лежи у чињеници да су се тржишне околности драматично промијениле у посљедњих пар деценија. Огромне фабричке хале које су некада запошљавале хиљаде радника имале су смисла у старом систему договорне економије, који је нестао распадом бивше СФРЈ. Државне фабрике нијесу на вријеме прилагођене новим околностима, па им је тржишна вриједност пала. У међувремену су се створиле нове компаније, по обиму значајно мање, али које су пратиле потребе тржишта и због тога направиле брзе и значајне пословне резултате.

Да су стари индустријски системи и вриједносно превазиђени у односу на неке нове тржишне производе, показује нам и исксутво нових, старт-уп компанија у свијету. Тако су неке мале компаније које су за неколико година успјеле да направе добар производ, успјеле да вртоглаво увећају своју вриједност. Примјер. Wхатс Апп – група програмера је направила апликацију за размјену порука која је, због своје интуитивности и прилагођености кориснику, брзо стекла планетарну популарност.

Већ након првих пар година рада, Wхатс Апп је добио значајан број корисника и привукао пажњу шефа Фацебоока, Марка Закерберга. Након преговора, Фацебоок је купио Wхатс Апп за вртоглавих 19 милијарди долара.

Један од најврједнијих старт упова на свијету је и апликација за превоз, Убер, који су такође покренули ентузијасти. Убер је 2009. године био само идеја, а десет година касније на берзи вриједи више од 100 милијарди долара.

Док су те мале фирме засноване на иновативним идејама, велики системи се углавном нијесу сналазили. И због тога данас имамо ситуацију да мале и младе фирме вриједе значајно више од некадашњих гиганата.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here