Насловна Друштво Еколошко друштво „Брезница“ поднијело кривичну пријаву против Васка Радовића

Еколошко друштво „Брезница“ поднијело кривичну пријаву против Васка Радовића

0
ПОДИЈЕЛИ

Саопштење за медије еколошког друштва „Брезнице“ поводом подношења кривичне пријаве Специјалном државном тужиоцу за организовани криминал против Васка Радовића руководиоца Центра за информационо друштво Општине Бијело Поље преносимо у интегралу.

Због злоупотребе службеног положаја, несавјесног рада у служби, бруталне пљачке и злоупотребе буџетских средстава Општине и стицања противправне имовинске користи за себе и другога.

Недавно смо Специјалном државном тужиоцу за организовани криминал поднијели кривичну пријаву против Васка Радовића руководиоца Центра за информационо друштво Општине Бијело Поље, због злоупотребе службеног положаја, несавјесног рада у служби, бруталне пљачке и злоупотребе буџетских средстава Општине и стицања противправне имовинске користи, на штету грађана Бијелог Поља.

Кривична пријава је поднесена и против одговорних лица у НВО ,,Еуро Мост” из Бијелог Поља, као и одговорног лица у тој НВО, Алемера Мекића, званог Ћапо, такође из Бијелог Поља због основане сумње да су учесници наведених кривичних дјела у продуженом трајању.

Након што смо дошли у посјед информација да су почињене злоупотребе на описани начин и основане сумње да су организовано и са намјером прибавили себи или другом противправну имовинску корист у износу од 76.200,00 еура, а на штету Буџета Општине Бијело Поље, злоупотребом службеног положаја, корупцијом, митом, сачињавањем лажних исказа, лажних путних налога и рачуна за гориво, злоупотријебили значајна новчана средства, чиме су извршили више тешких кривичних дјела кажњивих по одреддама Кривичног законика Црне Горе, поднијели смо кривичну пријаву Специјалном тужиоцу за организовани криминал против поменутих лица.

Пријављени Васко Радовић, као руководилац Центра за информационо друштво Општине Бијело Поље, је злоупотребом својих овлашћења и службеног положаја, отуђио новчана средстава из Буџета Општине Бијело Поље у износу од око 140.000,00 еура, а која по расподјели Буџета Општине Бијело Поље следују овој служби, исплаћивао НВО ,,Еуро Мост” из Бијелог Поља, у периоду од годину дана, мјесечно по 3.000,00 еура, што укупно износи 36.000,00 еура. Задњих годину дана, пријављени је омогућио Алмеру Ћапу Мекићу, да точи гориво у Мекићево приватно возило регистарских ознака: БП АА 335, марке “Пасат“ караван, као и у своје приватно возило марке “Лагуна”, регистарских ознака: ПГ ДЛ 790 на бензиској пумпама “Лукоил” и “Еко петрол” у Бијелом Пољу. Врло често су заједно и исовремено на овим пумпама сипали гориво, како би Радовић плаћао купљено гориво новцем са Општинске банковне картице, што се може утврдити увидом у видео надзоре на поменутим пумпама и листингом картице .

Последњи мјесец дана је то било у већој количини и већим новчаним износима, а укупно од око 14.000,00 еура. Пријављени Радовић је такодје, у виду једнократне мејсечне помоћи Мекићу исплаћивао износе од по сто еура, што износи 1.200,00 еура, те постоји основана сумња да је ова криминална група организовано, узимала и телефоне код провајдера, “Теленора” и “Т-цом”-а, у вриједности 25.000,00 еура, након чега су преузете телефоне продавали, а књижили их на имена запослених у Општини. Исти су плаћани новцем из Будзета Општине Бијело Поље, супротно Закону, а на штету Буџета Општине Бијело Поље и запослених радника, који мјесецима не примају плату, као и грађана чијим новцем се и пуни Буџет. Постоји основана сумња да су сав новац и противправно остварену добит дијелили на једнаке дјелове.
Пријављена лица су на описани начин, у значајној мјери оштетили Буџет Општине Б. Поље, тако да постоје индиције и основана сумња да су наведена лица уз помоћ и асистенцију више других повезаних лица починила кривична дјела која им се поднесеном кривичном пријавом СДТ-у, стављају на терет.
Ово није једини примјер злоупотреба државних ресурса у Општини Бијело Поље, јер се њихова службена возила углавном користе за обављање приватних послова, те да неограничено и без контроле службеници Општине сипају гориво у службена возила, иста сервисирају о трошку Општине, а користе их у приватне сврхе на терет грађана и запослених.О томе су медији писали у неколико наврата.

Да Мекић осим новчaне има и безрезервну подршку Општине, говори податак да је своју супругу Сенаду, запослио без јавног конкурса, са основном школом у Општину Бијело Поље, односно у Канцеларију за сарадњу са НВО-а, а иста ради и посао секратара Комисије за расподјелу средстава НВО-а, док на Бироу рада, на запослење чека на стотине високообразованих младих кадрова. Оваква радна мјеста треба да покрива дипломирани правник, а не особа са завршеном основном школом.

Мекићева НВО „Еуро мост“ редовно добија новац из Буџета Општине и на намјештеним конкурсима и без конкурса, па је тако добио новац за рад канцеларије за борбу против корупције, коју је отворио у својој породичној кући, која нема Урбанистичко-техничких услова, као ни грађевинску ни употребну дозволу, али му то није сметало да кирију за канцеларију плаћа сам себи од општинског новца, одобреног кроз пројекат. У корист таквог пројекта који је износио 4. 500,00 еура, најбоље су се увјерили грађани Б. Поља.
Како очекивати да финансирање овакве канцеларије да резултате, кад се и сам Мекић бави криминалом, корупцијом и очигледном злоупотребом државних ресурса.
Оно што је у нормалним и напредним земљама незамисливо потпуно је нормално у Црној нам Гори, па тако имамо примјере криминалци отварају канцеларије за борбу против корупције.

Да ли то Мекић превише зна о појединцима из локалне управе, па за његово ћутање су му запосили супругу у Општину, са основном школом, дају му новац за преписане пројекте, других НВО, који у његовом случају, немају никаквих резултата, па му поред свега дају и службено возило да користи и вози? Очигледно је да Мекићу Буџет Општине служи као банкомат, да узима онолико колико му треба.

Позивамо предсједника Општине, Александра Журића, да се изјасни да ли је упознат са чињеницом да су Радовић и Мекић оштетили Буџет за чију је реалиазацију он одговоран, те да јавно грађанима и јавности саопшти шта ће као предсједник Општине предузети поводом ове пљачкашке афере? Позивамо га да покрене поступак одговорности против Васка Радовића, који средства грађана, са којим он располаже из Буџета Општине, користи незаконито и у приватне сврхе, те испита како је запослена Мекићева супруга у Општину без адекватне школске спреме и о свему обавијети Специјалног Државног Тужиоца и грађане Б. Поља, чији је новац и злоупотријебљен на овај начин.

Позивамо специјалног државног тужиоца за организовани криминал господина Миливоја Катнића, да јавно саопшти да ли је започео провјере навода и доказе из поднесене кривичне пријаве и провјере тврдњи које јавно износимо и презентирамо јавности. Тражимо да наложи извиђајне и истражне радње, али и да заустави даље очигледне намјере појединаца из криминализованих невладиних организација и Општине, који не презају да на најбезочнији начин спроводе своје криминалне активности, на штету свих грађана, као и да саопшти јавности Црне Горе шта је до сада преузео по овој кривичној пријави.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here